| Vesti | Softver | Intel Labs ubrzavaju tehnološki napredak i oblikuju budućnost računarstva
Softver

Intel Labs ubrzavaju tehnološki napredak i oblikuju budućnost računarstva

intel

Intel Labs otvorile su svoja vrata medijima, akademicima, partnerima i korisnicima, na 9. godišnjem događaju „Research at Intel“ (Istraživanja u Intelu) na kome je, Džastin Retner, tehnološki direktor kompanije Intel, otkrio više od 35 inovativnih istraživačkih projekata na kojima se trenutno radi i koji će pomoći transformaciju tehnološke budućnosti.

 

1_T

 

Mnogi od ovih projekata su rezultat zajedničkih istraživanja različitih sektora unutar Intela i akademskih i industrijskih partnera. Pored toga, Retner je predstavio najnoviji Intel naučno-tehnološki centar (ISTC), novi centar za bezbednosna istraživanja kompanije Intel i nekoliko vodećih univerziteta.

Sa fokusom na bezbednost u računartsvu, Intelov najnoviji ISTC centar biće smešten na kalfornijskom univerzitetu, Berkliju, a takođe obuhvata i partnerstvo sa Carnegie Mellon, Drexel, Duke i Universitetom Illinois. Ovaj centar predstavlja deo od 15 miliona dolara Intelovog nedavno najavljenog petogodišnjeg ISTC programa, vrednog 100 miliona dolara, koji će povećati broj univerzitetskih istraživanja i ubrzati pojavu inovacija. Kao i ISTC centar za vizuelno računarstvo, novi Centar za bezbednost u računarstvu omogućiće blisku saradnju između vodećih univerziteta i kompanije Intel.

„Naučnici iz Intela i sa Berklija vodiće grupu istraživača iz svih delova zemlje koji će raditi na rešavanju najizazovnijih problema računarske bezbednosti“, izjavio je Retner. „Formiranje multidisciplinarne zajednice sastavljene od istraživača kompanije Intel, fakulteta i diplomiranih studenata, dovešće do značajnih otkrića u jednoj od najtežih i najizazovnijih oblasti računarske tehnologije“.

 

Pogled u tehnološku budućnost

Predstavljanje novih tehnologija na događaju „Research at Intel“ (Istraživanja u Intelu) spojilo je, između ostalog, oblasti vizuelnog računarstva, bezbednosti i autentifikacije sa oblastima korisničkog iskustva i cloud računarstva, i rezultat su zajedničkih napora kompanije Intela i njenih industrijskih i akademskih partnera.

 

2_T

 

Primeri:

„Oslobađanje potencijala Intel procesorske grafike“ namenjenog kriptografskim zadacima, pokazuje koliko brže i efikasnije mere bezbednosti mogu biti postignute upotrebom platformi zasnovanih na drugoj generaciji Intel Core procesora.

„Autentifikacija budućnosti“ pokazuje kako krađe identiteta mogu biti izbegnute upotrebom naprednih autentifikacionih metoda i tehnikama prisustva korisnika lokalnim utvrđivanjem identiteta i njegovom potvrdom putem internet-baziranih servisa, poboljšavajući istovremeno bezbednost i korisničko iskustvo.

„Magično ogledalo“ omogućava pogled u iskustvo virtuelne kupovine realističnim avatarom svakog kupca obučenog po poslednjoj modi. Ovaj demo prikazuje 3-D avatara koji prati pokrete tela u realnom vremenu i menja izraze upotrebom gesta.

„Usmereni zvuk“ prikazuje sferne zvučnike koji ne daju samo reprodukciju zvuka najbolju u svojoj klasi, već i dinamičan, usmeren zvuk verodostojan tradicionalnim akustičnim muzičkim instrumentima.

„Učionica automatske saradnje“ prikazuje kako učenici mogu automatski da oforme saradničke grupe koristeći Intelove Classmate računare. Tehnologija detektovanja blizine pronalazi Classmate računare koji se nalaze blizu učenika i pomaže da se automatski oformi grupa. Jednim pritiskom dugmeta, učenici mogu da oforme tim, započnu saradnju na zajedničkom projektu, rešavaju test zajedno ili se takmiče jedni protiv drugih.

„Wireless Energy Sensing Technology“ (WEST) je jednostavan uređaj, lak za upotrebu, koji koristi obrasce za prepoznavanje kako bi utvrdio kada su različiti električni uređaji u kući uključeni i isključeni. Koristeći jednostavnu aplikaciju, stanari mogu da provere način upotrebom energije, što bi im pomogo da bolje upravljaju potrošnjom energije.

Zajednica „Many-Core Applications Research“ prikazuje da više od 80 institucija širom sveta istražuje buduće softvere koristeći 48-jezgrani čip Cloud Computer concept chip.

 

Intel predstavlja softverske kodove

Kao deo svoje strategije da poveća saradnju između industrijskog i akademskog sektora, Intel Labs objavile su predstavljanje izvornog koda za svoju Distributed Scene Graph 3-D Internet tehnologiju. Ovaj kod je deo stalnih napora da se poveća OpenSim simulator otvorenog koda i omogućiće programerima da naprave virtualne regione gde će ljudi moći da rade ili se zabavljaju online u grupama od po hiljadu, umesto limitiranosti na samo 100, kao što je to trenutno slučaj. Virtuelno okruženje obuhvata aplikacije od zabave i obrazovanja, do povezivanja.

Takođe, ovog meseca, Intel Labs će pod otvorenim kodom objaviti njihov vrhunski offline ray tracing kod namenjen razvojnim timovima i istraživačima u domenu kompjuterske grafike. Ray tracing je tehnika koja proizvodi fotorealistične slike deleći svetlost nekog izvora na pojedinačne zrake i prateći putanju svakog zraka i njegov doprinos u ukupnom osvetljenju nekog objekta. Intel je pokazao na koji način će ovaj kod poboljšati brzinu za 100 odsto na sistemima zasnovanim na Intel proizvodima. Ovaj napredni ray tracing kod namenjen je profesionalnim aplikacijama i predstavlja napore nezavisne od prethodnih kompanijskih projekata ray tracing u realnom vremenu. Kod bi trebalo da nađe primenu u komercijalnim aplikacijama, kao što su dizajniranje automobile, snimanje filmova i virtualizovanje novih arhitektonskih dizajn rešenja.

 

Izvor: Intel

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar