| Vesti | Hardver | AMD Instinct™ MI300A će pokretati najmoćnije evropske superkompjutere
Hardver AMD

AMD Instinct™ MI300A će pokretati najmoćnije evropske superkompjutere

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise (HPE) objavili su sporazum o izgradnji dva nova superkompjutera u računarskom centru visokih performansi Univerziteta u Štutgartu (HLRS).

Prvi superkompjuter, nazvan „Hunter“, počeće sa radom 2025. godine i imaće očekivane maksimalne performanse od 39 petaflopsa. Biće zasnovan na superkompjuteru HPE Cray X4000 i koristiće AMD Instinct ™ MI300A akceleratorske procesorske jedinice (APU). Hunter će biti prelazni superkompjuter koji će pomoći HLRS-ovoj korisničkoj zajednici da pređe na masivno paralelnu, GPU-ubrzanu, strukturu Herdera.

„Herder“ je drugi superkompjuter i biće instaliran 2027. godine. Herder će biti sistem na eksaskali sposoban za brzine od jednog kvintiliona (10^18 ) FLOPS. Konačna konfiguracija Herdera, zasnovana na akceleratorskim čipovima, biće određena do kraja 2025. godine.

Mario Silveira, korporativni potpredsednik OEM prodaje u AMD-u je izjavio:

„AMD ima zadovoljstvo da proširi našu saradnju sa HLRS u Štutgartu i HPE. Pružamo naš najsavremeniji AMD Instinct ™ MI300A akcelerator za „Hunter“ projektu, sa ciljem da poboljša performanse, efikasnost i brzinu prenosa podataka. Ova inicijativa će uspostaviti najsavremeniju infrastrukturu prilagođenu istraživanju, AI radnim opterećenjima i simulacijama. Predviđeno da stigne do 2025. godine, „Hunter“ se usklađuje sa ambicioznim planovima HLRS-a za Nemačku, pokazujući našu posvećenost unapređenju tehnoloških sposobnosti i podsticanju inovacija zajedno sa našim partnerima u godinama koje dolaze.

Za istraživače u Štutgartu, „Hunter“ i „Herder“ će otvoriti mnoge nove mogućnosti za istraživanje u širokom spektru primena u inženjerstvu i primenjenim naukama. Na primer, oni će omogućiti projektovanje vozila sa efikasnijom potrošnjom goriva, produktivnijih vetroturbina i novih materijala za elektroniku i druge primene.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…