| Vesti | Softver | Google pravi 3D hardversku akceleraciju za Chrome browser
Softver

Google pravi 3D hardversku akceleraciju za Chrome browser

google

Razdvajajući neke stvari totalno drugačije od onoga što drugi browser-i mogu da ponude, Google je počeo sa pravljenjem svog plug-ina pod nazivom O3D za hardversku akceleraciju i 3D grafiku unutar svog browser-a.

˝O3D tim radi na integraciji ovog plug-ina u svoj Chrominum (naziv projekta pod kojim se razvija Chrome, prim. aut.), i blizu smo toga da napravimo prvi korak ka integraciji,˝rekao je programer Greg Spencer u svojoj mailing listi putem koje obaveštava svoj deo tima o Chromium-u, open-source projektu koji stoji iza Chrome browser-a.

˝Napravićemo Windows build Chromium-a paralelno sa razvojem O3D, tačnije O3D će postati deo daljeg razvoja Chrome-a, uporedo˝.

 

 

chrome-logo-elements

 

Pomažući na raščišćavanju puta ka ˝high-powered˝ Web baziranim igrama, ovaj potez Google-a prikazuje njihovu ambiciju ka ubrzanju transformacije samog Web-a od neke vrste statičkog medija u čitavu fondaciju aplikacija koje se nalaze na internetu. Još jedan deo posla će biti i ˝Google Native Client˝, koji je dizajniran tako da dopusti Web aplikacijama da iskoriste snagu današnjih kompjuterskih sistema i njihovu procesorsku moć.

 

 

Brad-Chen-google

 

Celokupna zamisao je samom idejom dala prilično veliki značaj celom projektu, pogotovu sa objavljivanjem vesti da Google radi na razvoju svog OS-a, Chrome OS. Chrome OS je predviđen za isporuku pre svega na netbook-ovima i to u drugoj polovini 2010. godine. Chrome OS će koristiti Linux ˝pod haubom˝, ali će prava snaga tog OS-a stajati iza toga što će se na neki način aplikacije koje će isti koristiti biti zasnovane na samom Web-u, navodi Google.

Native klijent

Google takođe planira da integriše i Native Client u Chrome.

˝Prepoznajemo da na tržištu postoji određena odbojnost korisnika ka instaliranju raznih plug-inova. Iz tog razloga, mi imamo strogu referencu ka tome da Native Client bude preinstaliran ili integrisan u sam browser, i ostaćemo prilično fokusirani na to, s obzirom da je naša glavna strategija isporuka Native Client-a korisnicima˝, kaže Brad Chen, menadžer za inženjering Google-ovog Native Client-a.

Samo ponuda ovih tehnologija je naš prvi korak. Google mora ubediti programere da nauče da ih koriste i ubede Web developer-e da prihvate isti. To nije lako, pogotovu kada nekolicina browser-a može napraviti primat nad njima.

Chrome neće biti samo browser koji će nuditi akceleraciju Web aplikacija iz razloga što Google radi i na razvoju verzije koja će podržavati i plug-inove. Ugrađujući ovu tehnologiju u Chrome, Google će na neki način vršiti pritisak na druge da bi ga oni jednostavno podržali (što u neku ruku dovodi sam Google u neugodan položaj, ali tako je sa svakom novom tehnologijom, potrebno je vreme i period navikavanja, i generalno prihvatanje nečega, u ovom slučaju celog projekta Chromium, prim. aut.).

Pravljenje neke vrste standarda od O3D Native Clinet-a može pomoći u obrazloženju programerima da su njihove tehnologije vredne podržavanja i superiornosti u odnosu na njihove potencijalne rivale. Da li to da se klasičnom HTML kodu nakon godina dominacije nazire odlazak u penziju, da se nazreti iz ovakvih izjava, mada je to više nečija želja, nego realno stanje. Generalno, HTML kod je napravio možemo reći, grozničav iskorak, pokušavajući da održi korak sa ostalim programskim jezicima za izradu Web stranica i alata, a sve iz razloga što se upravo developeri ti koji pokušavaju da pretvore Web u neku vrstu aplikativne platforme. Da li to ide na ruku ili ne Google-u i njihovom Chromium projektu, možete i sami prosuditi, realno, ovako nešto i sam Google želi da uradi.

Chrome-u zasada ne ide na ruku nedostatak plug-inova, bookmark menadžmenta, print preview, a najviše za sada boli nedostatak integracije u operativni sistem, a to je ono što IE i Safari poseduju i nude u samom startu. Trenutan prednost u odnosu na rivale na ovom polju je, po njihovim rečima dosta dobru sigurnost, kao i dosta bolje performanse kada se radi o aplikacijama koje su pisane u Java Script-u.

Google ima dosta velika očekivanja u tome da će moći da približi performanse svoje tehnologije onima koje možemo videti u desktop aplikacijama.

˝Sa O3D tehnologijom, mislimo da ćemo biti u mogućnosti da korisnicima omogućimo visoko kvalitetne igde, onu vrstu igara koju ste navikli da vidite na konzolama, kao i CAD aplikacije,˝ rekao je Chen u ranijim intervjuima. Pretenciozno ili ne, na kraju svega je dodao ˝želimo da budemo u procenat tačni u svojim tvrdnjama da će Native Client svojim kodom doneti identično iskustvo kao u desktop okruženju˝.

Velika očekivanja ili ne, ostaje da vidimo, Google koji je sa svojim dosadašnjim projektima uvek bio diskretan i inovativan, veoma je ambiciozno krenuo sa Chromium-om, ne tako malim korakom za sebe a pogotovu ne za nas, krajnje korisnike.

 

 

Izvor: news.cetnet.com