| Vesti | Softver | Windows 7 u Evropu stiže sa konkurentskim browserima
Softver

Windows 7 u Evropu stiže sa konkurentskim browserima

internet-explorer

Pre tri meseca smo pisali o tužbi ECIS-a (Evropske Komisije za Interoperativne Sisteme) protiv Microsofta. Sada, kada se ishod tužbe polako nazire, Microsoft se nada da će uspeti da se nagodi tako što će korisnicima pružiti mogućnost izbora browsera prilikom instaliranja Windowsa 7. Predlog je sličan rešenju koje je preložila Evropska Komisija, sastoji se od jednostavnog upitnika koji će novim korisnicima omogućiti izbor između više browsera, koji će biti „ugrađeni“ u samu instalaciju Windowsa. Naravno, korisnice će moći da downloaduju druge browsere sa interneta i postave ih kao „defaultne“.

Nije otkriveno koji će browseri biti „ugrađeni“ u instalaciju, ali će Internet Explorer sigurno biti jedna od opcija. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Apple safari su nezvanično najverovatniji kandidati. Zvaničnici komisije su rekli da je potencijalna nagodba rezultat diskusije sa Microsoftom kao i da pregovori obuhvataju poboljšajne interoperabilnosti između aplikacija koje nije pravio Microsoft i Windowsa.

Ovaj predlog je totalno drugačiji od prvog odgovora na optužbe da koristi svoj monopol da bi onemogućio konkurentnim browserima proboj na tržište. Microsoft prvobitna odluka da izostavi Internet Explorer iz Windowsa je odmah odbijena. Zvaničnici komisije su izjavili da plan nije dugoročan, kao i da će napraviti problema onima koji kupuju Windows jer će morati da nabave fizičku kopiju browsera, ili da ga downloaduju na drugi način. Za sada, Evropska Komisija se nije izjasnila povodom prihvatanja ovog predloga, ali je izjavila da je u fazi razmatranja.

Ovaj potez potencijalno može stvoriti probleme Microsoftu. Gorenavedeni browseri nisu jedini koji se trenutno koriste, već je njihov broj mnogo veći. Svaka kompanija, tj. pojedinac ili open-source zajednica koji se bavi razvojem browser aplikacija može tražiti da Microsoft integriše njihov browser u instalaciju Windowsa 7. U svakom slučaju, kraj ove priče se trenutno ne nazire.

 

Da li je Microsoft otvorio Pandorinu kutiju ovim predlogom? Hoće li ga Evropska komisija uopšte prihvatiti? Recite nam šta mislite na forumu…

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar