| Vesti | Softver | Windows 7 i Server 2008 R2 kreću u proizvodnju
Softver

Windows 7 i Server 2008 R2 kreću u proizvodnju

Windows 7 je od samog početka bio strogo kontrolisan proizvod, još kada se pojavio na tablama za crtanje Microsoft je sebi zadao prilično jasan i konkretan cilj: sve greške koje su napravljene sa ne tako slavnom Vistom ne smeju ostati prisutne u novom operativnom sistemu.

Poslednja prekretnica i ovaj put to dokazuje. Naime, 22. jula, u tačno 4:40pm po njihovom vremenu, Microsoft je objavio da je Windows 7 pušten u proizvodnju istovremeno sa Windows Serverom 2008 R2 . Ovaj potez govori dovoljno o ozbiljnosti celog projekta. Puštanje dva operativna sistema istovremeno je zaista prava retkost, bar na tržištu operativnih sistema.

Novi build-ovi ovih operativnih sistema koji su pušteni u proizvodnju su bili više od nedelju dana ranije finalizirani, tačnije 13. jula, navodi Microsoft. U pitanju je build 7600.16385 koji je RTM verzija Windowsa 7 i Servera 2008 R2.

 

 

Po glasinama koje kruže internetom, tačnije rečima testera kojima je Microsoft dao ovaj build na testiranje, nema previše mesta za špekulacije i previše priče o najnovijem build-u, suštinski ništa bitno nije izmenjeno u odnosu na RC verzije koje su se pojavile u maju.

 

 

win7_server2k8r2

 

Microsoft je, bez obzira na minimalne izmene o kojima pričaju testeri, najviše pažnje posvetio stabilnosti izvornog koda iz razloga da bi njihovi partneri, kao i krajnji kupci mogli da započnu samo testiranje mesecima pre finalnog izlaska ovog operativnog sistema, navode njihovi zvanični izvori.

Proizvođači kompjuterskih konfiguracija bi trebalo da dobiju oficijelni ˝bit˝ do kraja ove nedelje, što je Microsoft najavio juče. Oni koji su želeli da download-uju oficijelne verzije ovog OS-a, neće više biti u mogućnosti to da urade, sem ukoliko ne poseduju neku od MSDN/TechNet licenci, ˝volume licence agreement˝, ili na neki drugi način da dođu do istoga pre zvaničnog izlaska, koji je najavljen za 22. oktobar ove godine.

22. oktobar Microsoft smatra datumom kada će novi OS biti pušten u zvaničnu prodaju širom sveta. Pojaviće se  dosta novog hardvera (ovde najpre mislimo na cele konfiguracije, prim. aut.) koji će izaći u prodaju sa preinstaliranim Windows 7 operativnim sistemom, navodi Mike Anguilo, generalni menadžer za Microsoftova planiranja i takozvani ˝PC Ecosystem˝tim.

Biznis ˝launch˝ Windows-a 7 i Windows Servera 2008 R2 je najavljen za 9. novembar, tvrde zvanični izvori. Ustvari, to bi trebao da bude ˝triple-launch˝ Windows 7, Servera 2008 R2 i Microsoft Exchange server 2010, kako je Micorosoft saopštio svojim partnerima na Svetskoj partnerskoj konferenciji (Worldwide Partner Conference) prošle nedelje.

˝Ovo će biti naše prvo izbacivanje Windows klijenta i servera˝, navodi Angiulo. Microsoft takođe planira da podvuče crtu na temu ˝better together˝ u svojim nadolazećim marketinškim i prodajnim planovima. Anguilo dalje navodi da je ovo prvi put da nisu duplirali sistemsku zahtevnost za novo izdanje Windows-a. ˝Zadržali smo istu zahtevnost u odnosu na Vistu, možda čak i bolju˝, misleći pri tome na bolju optimizovanost sistema u odnosu na prethodne, kao i ono što je stajalo na papiru.

Angiulo je okarakterisao Windows 7 kao izdanje na kojem bi Microsoft mogao dosta da nauči, u smislu čvršće saradnje sa prozivođačima hardvera i softvera.

˝Postavili smo visoke ciljeve u samom inženjeringu ovog operativnog sistema i dostigli ih, uradili smo ono što smo rekli da ćemo uraditi˝.

Na kraju svega ostaje da konačna verzija OS-a stigne do krajnjih korisnika, kada ćemo biti u prilici da mnogo više saznamo i kažemo o najnovijem proizvodu Microsofta, a do tada, složićete se, nije ostalo još mnogo vremena.

 

Radujete li se vi skoro-dolazećem Windowsu 7? Recite nam šta mislite na forumu