| Vesti | Softver | NVIDIA, Cray, PGI, CAPS predstavljaju OpenACC
Softver

NVIDIA, Cray, PGI, CAPS predstavljaju OpenACC

uvodna

U nastojanju da se programerima olakša korišćenje paralelnog računarstva, kompanija NVIDIA, Cray inc., the Portland Group (PGI) i CAPS su predstavili danas novi standard u paralelnom programiranju, pod nazivom OpenACC. Inicijelno razvijan od strane PGI, Cray i kompanije NVIDIA, uz podršku kompanije CAPS, OpenACC je novi, otvoreni paralelni programski standard dizajniran da omogući milionima naučnika i tehničkim programerima lakši rad u heterogenim CPU/GPU računarskim sistemima. OpenACC omogućava programerima paralelnog računarstva da daju jednostavne upute, znane kao „direktive“, kompajleru, i tako identifikuju polja koda koje je potrebno ubrzati, bez potrebe da programeri modifikuju i adaptiraju kod kao takav. Uključujući koncept paralelizma u sam kompajler, direktive omogućavaju kompajleru da uradi detaljne mape proračunavanja u sam akcelerator.

 

OpenACC bi trebao da bude od velike koristi programerima koji se bave hemijom, biologijom, fizikom, analizom podataka, vremenom i klimom, inteligencijom i mnogim drugim oblastima. Postojeći kompajleri kompanija Cray, PGI i CAPS bi trebalo da pruže početnu podršku OpenACC standardu, sa početkom prvog kvartala 2012. OpenACC standard je potpuno kompatibilan i operativan sa NVIDIA CUDA arhitekturom paralelnog programiranja, koja je dizajnirana da omogući detaljnu kontrolu nad akceleratorom za maksimalno podešavanje performansi.

 

open_acc_1_T

 

Direktive omogućavaju uobičajenu kodnu bazu koja je kompatibilna sa više platforma i proizvođača, nudeći idealan način za očuvanje investicija u već proverene aplikacije, tako što omogućavaju jednostavno migraciju ka ubrzanom računarstvu. Prema najnovijim podacima, većina programera je prijavila ubrzanje performansi aplikacija od 2x do 10x, i to za samo dve nedelje od trenutka kada su počeli da koriste kompajlere bazirane na direktivama.

 

open_acc_2_T

 

Direktive kompajlera čine integračni deo, deo dok mi nastavljamo sa izgradnjom i instalacijom super-računara ubrzanog grafičkim procesorom Titan „, izjavio je Badi Blend, direktor projekta Titan u Nacionalnoj laboratoriji u Ouk Ridžu, govoreći o sistemu od kojeg se očekuje da će biti najbrži super-računar na svetu. „Naš krajnji cilj je da imamo sve Titan super-računarske kodove koje pokreću hibridni CPU/GPU čvorovi, a OpenACC će omogućiti programerima da razviju portabilne aplikacije koje maksimizuju performanse i energetsku efikasnost na ovoj arhitekturi„.

Više informacija o OpenACC, kao i OpenACC specifikaciji, dostupno je na www.OpenACC-standard.org. OpenACC se uglavnom bazira na PGI i Cray modelima za programiranje. NVIDIA, Cray, PGI, i CAPS su članovi OpenMP podkomiteta za ubrzanje i nameravaju da rade u okviru te organizacije kako bi se došlo do zajedničkog standarda.

 

Izvor: nVidia

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi