| Vesti | Hardver | ASUS ProArt kreativni skup
AXE Hardver ASUS

ASUS ProArt kreativni skup

Dana 10. maja ove godine je održana “ASUS ProArt Kreativni Skup” radionica koja je bila zatvorenog tipa. Kompanija ASUS pozvala je kreativne ljude iz polja fotografije i filma sa idejom da uživo probaju ProArt bazirane računare.

Na samom skupu je održana ProArt prezentacija, kao i takmičenje u dve kategorije – najbolja fotografija (ili ilustracija) i kratak film. Prezentaciju ASUS ProArt računarskih komponenti je održao glavni i odgovorni urednik AXE.rs portala Dušan Srbljak koji je poznat i pod nadimkom “Dule AXE”.

Dušan je predstavio kompletan ProArt portfolio u kojem su u prvom planu monitori čija je specifičnost to što su u potpunosti spremni da odgovore na bilo koju profesionalnu potrebu bez obzira na to da li koristite Mac ili PC računar. Pored monitora u ASUS ProArt portfoliju se mogu pronaći laptopovi i gotovi desktop računari.

Međutim, možete i sami sklopiti računar jer postoje i ProArt matične ploče, grafičke karte, vodena hlađenja, periferije kao i kućišta. Dušan je naglasio da je ASUS kao jedan od inovatora u svetu hardvera svoj entuzijazam preneo i na ProArt računarske komponente i sve podredio potrebama kreativaca: “Primera radi, ProArt PA602 računarsko kućište ima najbolje strujanje vazduha u svom cenovnom rangu. To omogućuju dva prednja ventilatora od 200mm i unutrašnji tunel za usmeravanje vazdušnih struja.

Na taj način grafička karta daje do 11% bolje performanse u odnosu na konkurenciju. Jednim pritiskom na taster u okviru I/O panela kućišta svi ventilatori će se okretati maksimalno – što je zgodno kada ste pustili neki render, a ne morate to da uradite zasebno u okviru nekog softvera ili BIOS-a matične ploče. Kod kućišta se može zaključati taster za paljenje i gašenje računara posebnim sistemom čime onemogućujete kućnog ljubimca ili recimo malo dete da prekine render slučajnim pritiskom.

Kućište ima točkiće uz pomoć kojih ga lako možete pomerati u okviru vašeg studija. Instalacija grafičke karte ne iziskuje alat niti šrafove, a dovoljno je prostrano da bez problema udomi ProArt RTX4090 grafičku kartu ili ProArt matičnu ploču, koje inače dolaze sa 5 godina garancije. Takođe može da udomi i ProArt AIO vodeno hlađenje čiji radijator ima veličinu od 420mm, te debljinu od 30mm.

Išlo se toliko u detalje da ProArt PA602 kućište ima i sensor detektovanja prašine na filterima – LE dioda svetli kada je vreme da se filteri očiste. Jednostavno rečeno apsolutno svaka ProArt komponenta je optimizovana za sve one korisnike koji edituju, renderuju, bave se kolornom obradom i sl, a sve sa idejom da im ponudi vrhunski alat sa kojim će uštedeti vreme i poboljšati ugođaj u radu” Nakon prezentacije svi prisutni su bili u prilici da testiraju ProArt računare među kojima je bio i jedan modifikovan i potpisan od strane SSMods-a koji je 100% baziran na ProArt komponentama i EKWB vodenom sistemu hlađenja.

Međutim, Nenad Đorđević, poznatiji i kao “Neša SSMods” je sa ovom modifikacijom računara podigao sve na viši nivo. Dodavanjem svojih dizajnerskih rešenja, što spoljašnjih koji doprinose još boljem vizualnom dizajnu, što unutrašnjih funckionalnih u vidu displeja na kome se pomno prate svi vitalni parametri računara.

Učesnici takmičenja su na raspolaganju imali već pripremljenje video fajlove i fotografije, ali im je ostavljenja mogućnost da budu kreativni te da na licu mesta proizvedu svoj sadržaj koristeći sopstvene kamere, fotoaparate i opremu. Imali su na raspolaganju ProArt računare, kompletan profesionalni studio, platna, rasvetu, pa čak i foto-model. Sve je bilo podređeno tome, da tri sata koliko su imali na raspolaganju, usmere samo i isključivo na kreativnost.

Takmičenje je proteklo u sportskom rivalstvu i dobrom druženju, a finalni radovi su zaista kreativni i impresivni.

 

Komentarišite na forumu…