| Vesti | Hardver | Kineski superkompjuter je hibrid Intela i AMD-a
Hardver

Kineski superkompjuter je hibrid Intela i AMD-a

6_www

 

 

Da li je ovo Godzilla na polju kompjuterske industrije? To je ono čemu se Kina nada sa svojim poslednjim i najbržim superkompjuterom nazvanim Tianhe. U svom piku brzine, ovo mehaničko čudo, koje se nalazi u Kineskom Nacionalno Univerzitetu Tehnološke Odbrane u Changsha, može da izvrši više od 1 kvadrilion (1 petaflop) kalkulacija po sekundi.

 

Ako ga uporedimo sa običnim kućnim računarom, njemu bi trebalo vise od 160godina da isto to uradi. Tehnički podaci Tianhe-a poslati su listi najbržih 500 kompjutera na svetu, i trebalo bi da se pojavi na  Novembarskoj listi. Da se pojavio ranije ove godine, izbio bi na 4. mesto na listi, pobedivši Shangajsku Magičnu kocku (Magic Cube) i time bi bio na prvom mestu lokalno u Kini (Tianhe je pet puta brži od Shanghai superkompjutera).

 

I sta se nalazi onda unutra? Prema Shanghai Daily , zver koja obrće 1 petaflop u sekundi je koštao organizaciju tričavih 88 miliona $ (600 miliona Jena). Sastavljen je od ukupno 6.144 Intelova procesora i 5.120 AMD-ovih grafičkih čipova, i ima dovoljno prostora da digitalno uskladišti svih 27 miliona knjiga koje Kineska Nacionalna biblioteka ima, i to puta četiri.

 

3_supercomputer

 

„Kolko ja znam, kombinovanje procesora i grafičkih čipova da bi se napravio petaflop kompjuter je nešto novo“ rekao je Zhou Xingming, a CAS akademik i NUDT profesor. „Uloga grafičkih čipova je da služe kao accelerator koji će pomoći kompjuteru da radi još brže a sa druge strane će smanjiti potrošnju energije i same ukupne cene. Posle ove završne instalacije u Tianjin-u, planiramo da dodamo još hiljade procesora koji su pravljeni u Kini u celu mašinu da bi joj još poboljšali performanse.“

 

Izvor : tomshardware

Komentarišite na forumu