| Vesti | Softver | Korisnici Audacity negativno komentarišu promenu polise o privatnosti
Softver

Korisnici Audacity negativno komentarišu promenu polise o privatnosti

Nedavne promene koje se tiču aplikacije Audacity, preciznije njene polise privatnosti o podacima, su dovele do toga da pojedini korisnici nazivaju aplikaciju za obradu zvuka „spyware-om“. Open-source softver od sada prikuplja podatke korisnika radi „analitika aplikacije“ i „samog poboljšanja iste“, kao i „zakonskih izvršenja“.

Naime, polisa o privatnosti korisnika je ažurirana 2. jula ove godine, nakon što je Muse Group kupila Audacity u aprilu. Muse Group u svom sastavu poseduje i Ultimate Guitar, kao i MuseScore aplikaciju. Kako prenosi portal Fosspost, polisa nalaže da Muse Group prikuplja detalje o operativnom sistemu korisnika, procesoru, zemlji baziranoj na IP adresi, crash izveštaje, kao i non-fatal error kodove i poruke. Prema polisi, procesiranje tih podataka je u „legitimnom interesu“ kompanije kako bi „ponudili i održali stabilno funkcionisanje aplikacije“.

Podaci koje prikuplja na osnovu zakonskih regulativa su takođe nejasni. Polisa kompanije navodi da će Muse Group prikupljati „podatke neophodne za sprovođenje zakona, parnice i zahteve vlasti (ako ih ima)“. Može da deli lične podatke sa „bilo kojim nadležnim telom za sprovođenje zakona, regulatornim organom, vladinom agencijom, sudom ili drugom trećom stranom za koju verujemo da je otkrivanje neophodno“. Podaci se mogu deliti i sa potencijalnim kupcima.

Lični podaci korisnika čuvaju se na serverima u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA). Međutim, Muse Group „povremeno zahteva da vaše lične podatke deli sa našim glavnim predstavništvom u Rusiji i spoljnim savetnikom u SAD-u“. Muse Group je primetio da kad god se lični podaci „prenose izvan EEA u zemlje koje Evropska komisija ne smatra adekvatnim, vaši lični podaci dobijaju odgovarajući nivo zaštite u skladu sa [Opštom uredbom o zaštiti podataka Evropske unije – GDPR]“.

Smernica navodi da se IP adrese korisnika „skladište na prepoznatljiv način“ jedan dan pre nego što se heširaju. To ostavlja korisnike otvorenim za identifikaciju putem zahteva za sprovođenje zakona ili državnih podataka.

Nekoliko drugih tačaka u politici privatnosti takođe donose pitanja, uključujući zabranu mlađima od 13 godina da koriste Audacity. To, kako primećuje Foss Post, krši licencu pod kojom se distribuira Audacity. Opšta javna licenca zabranjuje ograničenja upotrebe softvera.

 

Izvor: Muse Group

 

Komentarišite na forumu…