| Vesti | Softver | Kaspersky Lab svakodnevno otkriva 200000 štetnih programa
Softver

Kaspersky Lab svakodnevno otkriva 200000 štetnih programa

Kaspersky 200000 dnevno

Kompanija Kaspersky Lab je objavila svoj godišnji bilten Kaspersky Security koji prikazuje ukupnu statistiku virusnih i sajber pretnji za 2012. Podaci analizirani u izveštaju dobijeni su korišćenjem infrastrukture zasnovane na cloud sistemu Kaspersky Security Network (KSN), koju sadrže proizvodi kompanije Kaspersky Lab da bi prijavili telemetriju i obezbedili trenutnu zaštitu u formi crnih listi i heurističkih pravila, osmišljenih tako da „uhvate“ najnovije pretnje. U izveštaju za 2012. godinu otkriven je značajni rast štetnih softvera karakterističnih za Mac računare i nagli porast pretnji koje ciljaju na Android platformu. Uopšteno govoreći, proizvodi kompanije Kaspersky Lab otkrili su i blokirali više od 1,5 milijardi napada na webu u 2012. i više od 3 milijarde zaraženih fajlova.

 

 

Kompanija Kaspersky Lab svakodnevno uočava i blokira više od 200.000 novih štetnih programa, što predstavlja značajan porast od prve polovine 2012, kada je u proseku svakodnevno bilo otkriveno i blokirano 125.000 štetnih programa.

Jedna od najvažnijih vesti na početku 2012. bila je otkriće virusa Flashback, jake botnet mreže koja se sastoji od 700.000 zaraženih Apple računara sa operativnim sistemom Mac OS X. Drugi glavni trend 2012. jeste neprekidni brzi rast štetnog softvera Android. Platforma Android je postala glavna meta sajber kriminalaca. Iako se štetni programi za druge mobilne platforme, kao što su Symbian, Blackberry ili J2ME, i dalje razvijaju, 99 odsto novootkrivenih štetnih programa usmereni su na platformu Android.

U 2012, proizvodi kompanije Kaspersky Lab svakodnevno su blokirali u proseku više od 4 miliona napada zasnovanih na web pretraživačima, sa ukupnim brojem napada zasnovanih na mreži koji prevazilazi 1,5 milijardu za godinu. Najčešće korišćena tehnika za napad online korisnika jeste iskorišćavanje ranjivosti programa ili aplikacije. Više od 3 milijarde incidenata sa štetnim softverima detektovao je i blokirao softver kompanije Kaspersky Lab na lokalnim hard diskovima korisnika i eksternoj memoriji.

Serveri koji se nalaze u Sjedinjenim Američim Državama bili su najčešće korišćeni kao domaćini i isporučioci štetnih programa (25,5 odsto svih incidenata). Rusija zauzima drugo mesto sa 19,6 odsto, a prate je Holandija, Nemačka i Velika Britanija. To je značajna promena u odnosu na poslednjih nekoliko godina, jer je u 2010-toj domaćin većine štetnih softvera bila Kina.

Na osnovu broja blokiranih web napada i lokalnih štetnih fajlova, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab izračunali su „nivo rizika“ za različite zemlje, definisan kao procenat napadnutih korisnika. Rusija i bivše republike SSSR-a zauzimaju prva mesta u grafikonu web napada, ali im se pridružila još 31 zemlja (obuhvatajući i Veliku Britaniju, Australiju i Kanadu). U ovim zemljama, najmanje 41 odsto korisnika napadnuto je onine u 2012. Bangladeš, Sudan, Malavi, Tanzanija i Ruanda čine prvih pet zemalja u kojima su korisnici najčešće napadnuti sa zarazama sa lokalnih štetnih softvera. Sedam zemalja je kategorisano kao „maksimalno rizično“, u njima je 75 odsto ili više korisnika napadnuto najmanje jednom sa štetnom datotekom. Drugih 41 odsto zemalja je ušlo u „visokorizičnu“ grupu (56-75 odsto napadnutih korisnika), obuhvatajući Indoneziju, Etiopiju i Keniju. Nasuprot tome, Danska je smatrana kao najsigurnija zemlja, zemlja sa najnižom stopom zaraženih računara (15 odsto). Japan, Finska, Švedska i Češka su druge navedene zemlje sa najnižim stopama zaraženosti.

 

Izvor: Kaspersky Lab


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar