| Vesti | Softver | Intel izbacio TRIM firmware za SSD diskove
Softver

Intel izbacio TRIM firmware za SSD diskove

intel

 

Nakon pompeznog predstavljanja Microsoftovog novog operativnog sistema Windows 7 prošle nedelje, morali smo se zapitati da li su i ovog puta zapostavljeni korisnici SSD (Solid State Drive) diskova. Jedna od vitalnih funkcija za rad sa ovim vrstama diskova je ATA Data Set Management Command, prostije rečeno TRIM.

SSD diskovi su slični tradicionalnim magnetskim hard diskovima kod kojih podaci i dalje ostaju na drajvu nakon što ih je OS izbrisao. Taj blok gde su se nalazili podaci biva prepisannovim podacima u momentu kada se potroši neiskorišćen prostor na disku. Na Većini SSD diskova, podaci se brišu u blokovima od 512KB iako se isti zapisuju u blokove od 4KB. To znači ukoliko taj blok od 4KB treba da se ažurira, ceo blok od 512KB biva izbrisan i po njemu se ponovo upisuju podaci, te na taj način dolazi do usporenja u radu diska. Ovo se najčešće vezuje za tzv. „random write“ upis podataka.

TRIM tehnologija sinhronizuje način na koji operativni sistem vidi obrisane fajlove sa onima koji su izbrisani, ali ne i izbrisani na samom hard disku. SSD kontroleri su veoma dobri u radu sa podacima, ali nažalost nisu optimizovani za rad sa različitim operativnim sistemima. TRIM tehnologija stavlja do znanja kontroleru kada su podaci izbrisani, tako da kontroler može izbrisati ceo blok podataka kada nije zauzet sa nekom drugom operacijom. Na ovaj način se dosta ubrzava operacija upisivanja podataka, naročito kada je disk skoro pun.

26_intel_ssd

 

Intel je dosta dobro prodavao svoju drugu generaciju X25M SSD diskova, a usput je obećavao svojim korisnicima i partnerima TRIM podršku. Iz tog razloga, kompanija će izbaciti novi firmware koji će omogućiti korisnicima upotrebu TRIM tehnologije, ali samo za svoju poslednju generaciju mainstream SSD-ova koji koriste 34nm NAND flash memoriju.

Na ovaj način neće biti samo korisnici Windows 7 OS-a dobiti porast performansi, već će ovim firmware-om i korisnici XP i Vista operativnih sistema imati iste mogućnosti. Korisnici druge generacije Intelovih X25-M diskova kapaciteta 160GB će takođe osetiti „boost“ u performansama za nekih 40%. Firmware omogućava brzine upisa do nekih 100MB/s.

 

Kao i uvek, Intel preporučuje bekapovanje svih podataka sa diska pre upgrade-a sa najnovijim firmware-om. TRIM je bio implementiran u Linux kernel 2.6.28 još u decembru prošle godine. Svi stariji SSD drajvovi će morati da budu apdejtovani novim firmware-om da bi se omogućila TRIM funkcija; u suprotnom će nove funkcije biti ignorisane od strane kontrolera za rad sa diskovima.

Novi firmware se može preuzeti sa OVE adrese.

 

 

Izvor: Intel

Komentarišite na forumu