| Vesti | Ostalo | YouTube suosnivač predviđa „pad“ platforme nakon otklanjanja dislajkova
Ostalo

YouTube suosnivač predviđa „pad“ platforme nakon otklanjanja dislajkova

Dok brojni korisnici izražuju nezadovoljstvo zbog YouTube-ove odluke da „eliminiše funkciju dislajkovanja“ video materijala, treći suosnivač YouTube-a, Jawed Karim, je takođe uputio kritike na račun same platforme i njene odluke. On je između ostalog predložio da će promena značajno uticati na pad YouTube-a.

„Zašto bi YouTube doneo ovu odluku koja se nikom ne dopada? Postoji razlog, i to nipošto dobar, i to onaj koji neće nikad biti javno objavljen“, navodi Karim. „Mogućnost da lako i brzo prepoznamo loš sadržaj je izuzetno bitan dodatak platformi čiji sadržaj uređuju korisnici. Zašto? Zato što nije svaki sadržaj koji korisnik kreira dobar.“

YouTube je napravio značajne promene na svom korisničkom interfejsu prošle nedelje, navodeći da su otklonili javni prikaz dislajkova kako bi odgovorili na uznemiravanje i promovisali „interakcije sa poštovanjem između gledalaca i kreatora“. Ali mnogi korisnici i kreatori YouTube-a su kritikovali ovu odluku, tvrdeći da broj dislajkova daje zajednici način da izrazi svoje preference, kao i da brzo identifikuje obmanjujuće i neželjene video snimke koje promoviše sopstveni algoritam YouTube-a.

Zanimljiv je ipak i način kako je Karim preneo svoju poruku, i to tako što je promenio opis prvog videa ikada objavljenog na YouTube-u – „Me at the zoo“, koga je objavio sam Karim. Pre par dana je opis bio potpuno drugačiji, gde je pisalo: „Kada se svaki YouTuber složi da je eliminisanje dislajkova glupa ideja, verovatno i jeste. Probajte ponovo, YouTube.“

Međutim, ako sada odete na taj video, u opisu ćete pronaći mnogo detaljnije objašnjenje. „Mogućnost da lako i brzo prepoznamo loš sadržaj je izuzetno bitan dodatak platformi čiji sadržaj uređuju korisnici. Zašto? Zato što nije svaki sadržaj koji korisnik kreira dobar“, piše Karim. „Ne može biti. U stvari, veći deo tog sadržaja nije dobar.

I to je u redu. […] Proces funkcioniše, i postoji ime za njega: mudrost gomile. Proces se prekida kada ga platforma ometa. Zatim, platforma uvek opada. Da li Jutjub želi da postane mesto gde je sve osrednjeg kvaliteta?”

Izvor: Jawed Karim (YouTube)

 

Komentarišite na forumu…