| Vesti | Hardver | WD izbacuje SSD hard diskove na tržište
Hardver

WD izbacuje SSD hard diskove na tržište

article_img

Samo dva ipo meseca posle kupovine SiloconSystems-a (proizvođača SSD hard diskova), Western Digital je najavio da će izbaciti ceo asortiman SSD hard diskova pod SiliconDrive III nazivom.

SiliconDrive III serija će biti dostupna u 2,5 inčnim i 1,8 inčnim kućištima sa SATA iili EIDE interfejsima. Diskovi će biti dostupni u kapacitetima od 30GB do 120GB.

 

2,5 inčni modeli će imati kapacitete od 30, 60, 90 i 120GB, što je čudan korak jer većina proizvođača kreće od 64GB (oko 60GB posle formatiranja) i prelazi na 128GB (120Gb). Intel je jedini proizvođač SSD hard diskova koji nudi diskove sa sličnim kapacitetom (X25-M hard disk ima 80GB).

Dalje, 1,8 inčni diskovi će imati 30 i 60GB – WD nije govorio o povećanju kapaciteta kod ovih modela, ali pretpostavićemo da im je i to u planu.

Što se tiče performansi, WD tvrdi da će novi diskovi imati brzine čitanja od 100MB/sec i brzine upisa od 80MB/sec za SATA hard diskove, dok će brzine čitanja i pisanja biti 85MB/sec i 60MB/sec respektivno, za EIDE modele. To je znatno niže od brzina koje pružaju SSD hard diskovi ostalih proizvođača, ali to ne možemo da komentarišemo, jer cena ovih hard diskova još uvek nije poznata.

Za razliku od cena, koju WD nije hteo da komentariše, kompanija je izjavila da će ovi hard diskovi biti namenjeni za mrežnu komunikaciju, industrijsku, medicinsku, vojnu i aeronautičku industriju zbog čega bi mogli biti malo skuplji od tipičnih SSD-ova.

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar