| Vesti | Hardver | Intel objasnio novo imenovanje procesora
Hardver

Intel objasnio novo imenovanje procesora

intel

Intel je obelodanio svoje planove o imenovanju procesora u budućnosti, tvrdeći da planira da pojednostavi stvari. Ali u praksi, desilo se sasvim suprotno za kućne korisnike.

Core 2 Duo i Quad brendovi će nestati i biće postepeno menjani kada Lynnfield bude stigao pod Core i3, i5 i i7 nazivima. To ne znači da će Lynnfield i Core i 5 biti isti.

Umesto toga Lynnfield jezgro će koristiti procesori iz i5 i i7 brendova. Izbor brenda će zavisiti od karakteristika (npr. HyperThreading) i performansi procesora.

 

Intel objašnjava promenu u marketingu ovako: “Na primer, budući procesori kao što je Lynnfield će biti prodavani pod Intel Core brendom, ali će biti dosupni pod nazivima Core i5 ili Core i7 u zavisnosti od karakteristika i mogućnosti procesora. Clarksfield (procesori namenjeni za mobilno tržište) će nositi Intel Core i7 ime.”

To je dobro za one korisnike koji kupuju spakovan PC i nikada ne otvaraju kućiste. Deljenjem na i3, i5 i i7 deljenje procesora po performansama će biti lakše, jer ta vrsta korisnika ne brine o podnožju i memorijskoj arhitekturi. Dok će napredniji korisnici (oni koji sami sklapaju svoje konfiguracije) imati problema. Njima je bitna informacija da li je Core i7 procesor pravljen za LGA1366 ili LGA1156 podnožje.

“Postojeće raspon karakteristika i mogućnosti u Intel Core familiji – gde će najjači brend koji ima najbolje performanse i najnovije tehnologije biti razdvojen na tri nivoa. Entry (Intel Core i3), middle (Intel Core i5), i high (Intel Core i7).”

Nije rajašnjeno na koje se karakteristike misli. Da li to znači da neki procesori neće imati Hyperthreading? Da li se to odnosi na memorijski kontroler (dvokanalni ili trokanalni) ili na druge komponente, kao što je integrisana grafika, ili pak osnovne stvari, npr.  virtuelizacija.

Intel će nastaviti da koristi Atom, Celeron i Pentium brendove u low-end segmentu pored tri nova, ali će LGA775 Celeroni i Pentium procesori biti polako izbačeni iz ponude kroz 6 ili 12 meseci. Promena u imenima će uticati i na notebookove, Centrino brend sada pokriva samo WiFi i WIMAX mogučnosti.

Da rezimiramo: Lynnfield će biti u Core i5 segmentu, ali i u i7. Iako nije decidirano navedeno, očekujemo da će Core 2 linija procesora biti preimenovana u Core i3, sa osveženim G41 i P43 čipsetovima.

Da li mislite da je intel napravio zbrku sa novim imenovanjima procesora, ili samo prati nVidiu sto se imenovanja tiče? Recite nam na forumu

 

Izvor Bit-Tech

Tagovi

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar