| Vesti | Hardver | LG i samsung napadaju tržište OLED monitora
Hardver

LG i samsung napadaju tržište OLED monitora

Za OLED tehnologiju se često kaže da predstavlja budućnost digitalnih monitora. OLED tehnologija i njeni derivati su u potpunosti ispunili hajl na tržištu mobilne elektronike, ali na tržištu monitora i televizora, predstavljaju ugroženu vrstu. U stvari, do danas samo je jedan proizvođač predstavio OLED TV, a to je Sony, ali njihov 11”model XEL1 je i dalje papreno skup (cena mu je oko $2500).

LG se priprema da uđe u tržište OLED monitora, koje je tek u povoju. Možda mu čak i uspe da skine krunu soniju, predstavljajući 15” ekran. Prodaja bi trebala da počne u decembru, sudeći po intervjuu sa Won Kimom, LG-jevim potpredsednikom za OLED prodaju i marketing.

Monitor bi trebalo da bude isti kao prototip, koji je predstavljen u januaru. Prototip je imao fantastičan 1.000.000:1 kontrast (isto kao i XEL1), rezoluciju od 1366×768 piksela (bolje od XEL1) i radni vek od 30.000 sati (mnogo bolej od XEL1, koji degradira prikaz posle 1000 sati). Očekuje se da bude ultra-tanak (XEL1 ima debljinu od 3mm).

Monitor bi trebalo da bude lansiran u LG-jevoj domovini – Južnoj Koreji, posle čega će biti izvezen u Japan, a moguće i u S.A.D. Zvanični datum prodaje nije objavljen za ove zemlje. Takođe, ne zna se ni broj primeraka koji će biti proizvedeni (broj XEL1 primeraka je oko par hiljada). Ipak, jedno se zna, cena će mu biti vrlo visoka.

 

 

11363_large_lg_oled_t

LG-jev model OLED monitora.

(Izvor: Engadget)

 

 

LG nije jedini koji planira da uđe u tržište OLED monitora krajem ove godine. Samsung tvrdi da ima 14,1“ i 31“ modele spremne za proizvodnju. Ekrani koriste FMM tehnologiju (Fine Metal Mask) da bi imali veču dijagonalu, ili veću oštrinu na manjim dijagonalama.

Modeli od 14,1” su namenjeni laptopovima i imaće rezoluciju od 1366×768 piksela, osvetljenje od 200cd (kandela), raspon boja od 107% NTSC i 1.000.000:1 kontrast. Oni bi bili savršeni za skupe high-end laptopove kao što su Voodo Envy ili MacBook Air, pošto im je debljina samo 2,7mm.

Model od 31” će biti namenjen televizorima, i sigurno je da će biti skuplji od 14,1” modela. Za razliku od manjeg brata, 31” model će imati debljinu od 8,9mm, rezoluciju od impresivnih 1920×1080 piksela (FHD), osvetljenje od 200cd, i 1.000.000 kontrast.

Samsung, za razliku od LG-a, nije najavio kada će početi sa proizvodnjom, tj. kada će monitori biti dostupni na tržištu. LG će najverovatnije izbaciti svoje modele pre Samsunga, ali možemo se nadati da će Samsung izbaciti svoje modele u prvom kvartalu sledeće godine, ili tokom božićnih praznika. U celoj priči “igrač iz senke” je Sony. Sony-jev PR je izjavio da su spremni za proizvodnju modela sa većom dijagonalom, i da će biti izbačeni pri kraju ove, ili početkom sledeće godine.

 

Komentarišite na forumu

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar