| Vesti | Hardver | Satelit se priprema za 3D skeniranje cele Zemljine površine
Hardver

Satelit se priprema za 3D skeniranje cele Zemljine površine

moscow_satpic

 

Novi satelit koji osmatra Zemlju lansiran pre nedelju dana je već dostavio svoje nove slike. TanDEM-X satelit ima zadatak da proizvede najprecizniju 3D kartu Zemlje ikada do sada, slikajući sa visine od 500km za period od tri godine. Radeći u paru sa još jednim satelitom TerraSAR-X, trebalo bi da započne slanje 3D slika nazad za oko šest meseci.

Tim je počeo da prima radarsle slike samo tri i po dana nakon lansiranja. „Imamo probijen svetski rekord koji smo postavili prethodno sa TerraSAR-X satelitom“, rekao je lider projekta Manfred Zink iz Nemačkog Vazduhoplovnog Centra (DLR).

Slika Moskve pokazuje Sheremetyevo aerodrom, oko 30 kilometara severo-zapadno od centra grada. Dve šine su jasno vidljive. Ostale slike pokazuju rezervoare, polja i voz u pokretu u Ukrajini, i talase u Indijskom okeanu blizu Madagaskara.

Sa krajem lansiranja u ranu fazu orbite ovog vikenda, TanDEM-X tim započinje prvi deo faze puštanja u rad, tokom kojih će se satelit pokrenuti u koracima.

„Potrebno je oko tri meseca da se satelit pripremi za operativnu upotrebu“, kaže Michael Bartusch, TanDEM-X projekat menadžer u DLR Svemirskoj Agenciji u Bonu.

Do kraja jula, dva satelita će biti približena jedan drugom u krugu od 20 km, a u Oktobru će biti približeni na samo 200m da bi leteli u formaciji tako da slike koju budu slikali budu kao par očiju, rekao je Bartusch. „Onda ćemo započeti merenje cele Zemlje i štelovanju visine modela“.

Prve zvanične trodimenzionalne slike koje će stići od ovog satelitskog tandema će se pojaviti u januaru sledeće godine.

Izvor : tgdaily

Komentarišite na forumu