| Vesti | Hardver | Gigabyte Super OverClock HD 7970 sa pet ventilatora
Hardver

Gigabyte Super OverClock HD 7970 sa pet ventilatora

uvodna

Nekako je ušlo u tradiciju da Gigabyte predstavlja Super OverClock verziju popularnih high-end grafičkih karti. Za te karte je važilo da su „fabrički“ overklokovane i dolaze sa tri velika ventilatora. Novi model SOC serije dizajnom odskače od svega do sada predstavljenog, te po prvi put sada možemo videti na jednoj karti, čak pet ventilatora. Kako bi ovo bilo moguće korišćeni su ventilatori prečnika 40mm koji su montirani sa strane grafičke karte.

GV-R7970SO-3GD, kako je pun naziv ovog modela, je zasnovan na Tahiti XT čipu sa 2048 SP. Kako bi SOC ime bilo zasluženo, ovaj HD 7970 je sa standarnog takta od 925MHz podignut na impozantnih 1080MHz. Od konektora su prisutni dva mini DisplayPort-a, pozlaćeni HDMI i jedan DVI.

 

gigabyte soc7970 1

gigabyte soc7970 2

 

Po tvrdnjama kompanije ovih pet ventilatora je zaduženo za izvlačenje toplog vazduha i za razliku od klasične postavke ventilatora ima bolji protok vazduha, a pri tome ne stvara „hotspot-ove“. Ovakvom postavkom omogućeno da karta bude potpuno tiha do 30°C, dok na 57°C proizvodi 53 dB, što je skoro 9 decibela tiše od standardnog HD 7970 modela na mnogo toplijih 64°C.

 

gigabyte soc7970 3

gigabyte soc7970 4

 

Dosta toga ostaje nejasno, ali jedino je sigurno da će se redakcija PCAXE potruditi da pribavi kartu čim se pojavi na našem tržištu (ako se ikada pojavi), kako bi u praksi proverili ovaj koncept.


Izvor: Gigabyte


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar