| Vesti | Hardver | Gigabyte predstavio prvu sertifikovanu ploču sa dva Thunderbolt porta
Hardver

Gigabyte predstavio prvu sertifikovanu ploču sa dva Thunderbolt porta

uvodna

Iako je kompanija Asus na nedavno održanom informatičkom sajmu Computex demonstrirala koncept Zeus – ploču sa dva Thunderbolt porta, ipak nije uspela da bude prva kompanija koja će predstaviti ovakav proizvod tržištu. Naime kompanija Gigabyte je prva tržištu predstavila sertifikovane ploče sa dva Thunderbolt konektora.

 

 

Reč je o pločama iz serije 7 i koje, koje zahvaljujući podršci za Thunderbolt tehnologiju, obezbeđuju povezivanje do 12 perifernih uređaja i do tri digitalna displeja istovremeno uz pomoć samo dva Thunderbolt porta, čime je moguće prebaciti 1TB podataka u vremenskom intervalu od samo pet minuta.

 

GBTB 04

 

Thunderbolt tehnologija ujedinjuje DisplayPort i PCI Express protokole, pa je zahvaljujući posebno dizajniranom kablu moguće istovremeno strimovati podatke, FullHD video i osmokanalni audio zapis, uz mogućnost jednostavnog “ulančavanja“ uređaja. Trenutno tri ploče iz serije 7 podržavaju Dual Thunderbolt tehnologiju. Reč je o modelima Z77X-UP5 TH, Z77X-UP4 TH (koje su Full ATX formata) i Z77MX-D3H TH (Micro ATX). Oba Full ATX modela implementiraju Gigabyte-ovu Ultra Durable 5 specifikaciju izrade, koja obuhvata unapređenu naponsku sekciju procesora, poboljšan PCB i manje zagrevanje.

 

GBTB 01 TGBTB 02 TGBTB 03 T

 

Praktična demonstracija nove tehnologije je podigla dosta prašine među različitim proizvođačima perifernih uređaja, pa je tako menadžer za marketing proizvoda kompanije Seagate izjavio da “Dual Thunderbolt tehnologija omogućava pretvaranje PC računara u moćan storage hub, na koji je moguće lančano povezati šest uređaja uz pomoć samo jednog kabla“.

Trenutno nemamo informacija o ceni ploča sa Dual Thunderbolt tehnologijom, kao i o njihovoj raspoloživosti na našem tržištu, ali se iskreno nadamo da ćemo imati prilike da ih testiramo.


Izvor: Gigabyte


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar