| Vesti | Hardver | ASUS Radeon 7970 karta je oborila 14 rekorda
Hardver

ASUS Radeon 7970 karta je oborila 14 rekorda

uvodna

ASUS HD 7970 grafička karta predstavlja efikasno i snažno 28nm GPU rešenje sa 3GB GDDR5 memorije koja će izaći sa bilo kojom igrom ili video materijalom na kraj. ASUS HD 7970 dolazi sa ekskluzivnim GPU Tweak alatom koji omogućuje povećanje performansi u realnom vremenu i prikaz svih stanja klokova, temperature i napona. Pomenuti model otvara mogućnost za kreiranje najbolje platforme za najzahtevnije igre, te sa dodatnom podrškom za PCI Express 3.0 i AMD Eyefinity multi-screen tehnologiju jednostavno ostaviće svakog igrača ili entuzijastu bez daha.


GPU inovacije sa 28nm proizvodnim procesom

Tokom iščekivanja više od godinu dana, poslednji grafički procesor dizajniran od strane AMD-a koristi novi 28nm proizvodni proces koji donosi veću efikasnost, manje grejanje i odlične performanse. ASUS HD 7970 dolazi sa 3GB GDDR5 video memorije koja će obezbediti igranje u najvećim rezolucijama, više detalja kada su teksture u pitanju i veći frame rate. Memorijski interfejs je proširen na 384-bita za očekivano veći transfer podataka između karte i matične ploče.

 

ASUS HD 7970 T

 

Tvikovanje i tjunovanje uz novi GPU Tweak alat nikad nije bilo lakše

Da bi u potpunosti iskoristi pun potencijal GPU tehnologije, ASUS je obezbedio ekskluzivnu verziju unapređenog GPU Tweak alata za ovaj model. Pomenuti alat omogućuje modifikaciju klokova, napona, broja obrtaja ventilatora, monitoring stanja istih, i sve to sa čak četiri karte vezane u CrossFireX GPU sistem rada. GPU Tweak raspolaže sa dva moda, jedan je namenjen za napredne korisnike koji žele da izvuku maksimum, dok je drugi mod namenjen za ne toliko napredne korisnike koji svakako žele nešto više od svoje grafičke karte. ASUS GPU Tweak raspolaže velikim brojem opcija koje su u mogućnosti da pomene GPU klok i napon i to sinhronizovano, takođe moguće je menjati modove između 2D i 3D moda, a sve to kako bi se ostvarili sto bolji 3D benchmark rezultati i gejming performansi. Pomenuti alat nudi video driver/BIOS update kako bi se karta održala u optimalnim uslovima duži period. Tu je i dodatna opcija koja prikazuje stanja svih podataka počev od overkloka, pa do stanja temperatura i napona. ASUS je takođe radio usko sa Techpowerup timom kako bi se integrisao njihov GPU-Z program u GPU Tweak alatku, sa još više podataka o grafičkoj karti nego što njihova originalna verzija nudi.

 

Najbrža PCI Express 3.0 i unapređena AMD Eyefinity grafička karta

Dugo očekivana HD 7970 grafička karta za igrače i entuzijaste donosi PCI Express 3.0 kao standard koji je u mogućnosti da duplira protok u poređenju na stari PCI Express 2.0 standardom. Snaga ASUS HD 7970 modela takođe leži i u novoj Eyefinity multi-screen tehnologiji koja dozvoljava korišćenje i do 6 monitora u istom trenutku, sa čime se stvara neverovatan osećaj za prostor pogotovo za „pucačine“ iz prvog lica.

 

Kraljica među grafičkim kartama je rođena! Dokazano četrnaest puta!


rekordi 1 T


Čak četrnaest svetskih rekorda oboreno je od 9. januara ove godine do danas na ASUS HD7970 grafičkoj karti. Što će reći ASUS je u svim kategorijama Benchmark 3D testova ostvario najbolje rezultate. Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da ASUS ne stoji skrštenih ruku kada su performanse, kvalitet i u ovom slučaju odličan softver, tj. alat u pitanju. GPU Tweak je napredan alat koji u komunikaciji sa novom ASUS HD 7970 grafičkom kartom izvlači maksimum iz GPU-a i memorije. Na taj način uz odlične komponente upakovane u odličnu grafičku kartu GPU Tweak alat dođe kao „šlag na tortu“.

 

rekordi 2 T

 

Specifikacije:

Naziv modela

HD7970-3GD5

Grafički čip

AMD Radeon HD 7970

Standard magistrale

PCI Express 3.0

OpenGL

OpenGL 4.2

Tip i količina memorije

3GB GDDR5

Klok jezgra

925MHz

Broj stream procesora

2048

Klok memorije

Efektivno 5500MHz (1375MHz GDDR5)

Memorijski interfejs

384-bitni

RAMDAC

400MHz

DVI max rezolucija

2560 x 1600

D-Sub max rezolucija

2048 x 1536

DVI izlaz

1 x native dual-link DVI-I

1 uz mini DisplayPort to single link DVI (aktivni) adapter

1 uz HDMI to single link DVI (pasivni) adapter

HDMI izlaz

1

DisplayPort

2 x mini DisplayPort

Adapteri i kablovi

1 x HDMI to DVI (pasivni) adapter

1 x CrossFire mostić

1 x mini DisplayPort to DVI (aktivni) adapter

1 x naponski kabal

Softver

ASUS drajveri i alati

GPU Tweak

Dimenzije

27,7 x 10,7 x 3,3 cm

 

Izvor: ASUS


Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar