| Vesti | Hardver | ASUS predstavlja Maximus VI Formula matičnu ploču
Hardver

ASUS predstavlja Maximus VI Formula matičnu ploču

ASUS ROG Maximus VI Formula Z87

ASUS Republic of Gamers (ROG) je predstavio model Maximus VI Formula, igračku ATX matičnu ploču koja je spremna za Intel Core procesore poslednje generacije i opremljena eskluzivnim ROG tehnologijama i alatima.

Maximus VI Formula se bazira se na najnovijem Intel Z87 čipsetu i korisnicima donosi sve one ROG funkcije koje i očekuju od ovakvog modela. CrossChill hibridno vazdušno i vodeno hlađenje obezbeđuje efikasno otklanjanje toplote što je od izuzetnog značaja kada je ekstremni overkloking u pitanju. SupremeFX Formula, zvučna karta ugrađena na ploči koja poseduje i pojačalo za slušalice i pruža zvuk visokog kvaliteta, dok mini-PCIe Combo II kartica donosi dual-band 802.11ac Wi-Fi za kvalitetno bežično umrežavanje. Takođe, Maximus VI Formula poseduje i Extreme Engine DIGi+ III tehnologiju i kvalitetne elektronske komponente koje u tandemu obezbeđuju veoma precizno napajanje uz stabilne performanse.

 

 

Uz eskluzivnu ROG CrossChill tehnologiju, Maximus VI Formula matična ploča poseduje hlađenje koje odlično funkcioniše kako kao vazdušno, tako i kao vodeno. Testovi su pokazali da uz ovakvo hlađenje, ploča dostiže do 23°C nižu temperaturu u kritičnom delu gde su smešteni MOSFET-i, što znači mnogo stabilniji overkloking pre svega. Unutrašnji rashladni kanal u CrossChill-u ima rebraste ivice kako bi se maksimalno uvećala površina za odvođenje toplote. Kako CrossChill koristi standardne navojnice (G¼“), lako će se uklopiti u postojeću rashladnu opremu.

 

ASUS ROG Maximus VI Formula Z87 armor T 

 

ROG Armor koji obavija ploču takođe doprinosi da Maximus VI Formula ostane što hladnija. Čvrsti gornji poklopac, napravljen od ABS plastike, drži grafičku kartu razdvojenu od matične ploče, dok SECC (Steel, Electro-galvanized, Cold-rolled Coil) pozadinski štit sa toplotnom izolacijom ima dvostruku ulogu: poboljšava hlađenje dela u kom se nalaze MOSFET-i a sprečava i savijanje ploče, čak i pod težinom najtežih komponenti.

 

ASUS ROG Maximus VI Formula Z87 naponska 

 

Kod projektovanja Maximus VI Formula ploče, ROG tim se fokusirao na najviši mogući kvalitet. ROG Extreme Engine DIGI+ III modul za regulaciju napona (VRM) obezbeđuje precizno i stabilno napajanje uz pomoć NexFET MOSFET-a, BlackWing zavojnica i japanskih kondenzatora. Maximus VI Formula poseduje i već poznati UEFI BIOS koji je dodatno unapređen.

 

ASUS ROG Maximus VI Formula Z87 SupremeFX

 

Maximus VI Formula dolazi sa ugrađenom SupremeFX Formula audio kartom čiji kvalitet parira diskretnim zvučnim karticama visoke klase. Premijum komponente, kao što su ELNA audio kondenzatori i WIMA film kondenzatori nemačke proizvodnje, isporučuju zvuk koji će zadovoljiti svakog audiofila dok, op-ampovi i Cirrus Logic CS4398 DAC daju besprekoran zvuk i neverovatan odnos signala i šuma od 120dB, a tu je i Texas Instruments TPA6120A2 600ohm pojačalo za slušalice. Pored nabrojanog, tu su još i razne zaštitne tehnologije koje paze na čistoću zvuka, uključujući fizičku izolaciju od štampane ploče, uzemljenje i poklopac koji štiti od elektromagnetnih smetnji (EMI).

 

ASUS ROG Maximus VI Formula Z87 konektori 

 

ROG Sonic Radar je alat koji igračima omogućava da u malom ekranu na monitoru prate precizno lokacije sa kojih dolaze zvukovi u toku igre, kao što su pucnji i koraci, pa je igračima znatno olakšano pozicioniranje protivnika. Ultra brzi Intel Ethernet u kombinaciji sa ROG GameFirst II tehnologijom optimizuje mrežni saobraćaj, drži latencu na minimumu i skraćuje vreme odziva. Dodatno, ROG RAMDisk alat omogućava da do 80% slobodne RAM memorije upotrebite kao super brzi virtuelni drajv što značajno smanjuje vreme pokretanja igre a pritom i produžava radni vek SSD-a, jer umanjuje broj „upisa.“

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar