| Vesti | Hardver | AMD konsoliduje svoje liderstvo na tržištu servera sa novim CPU i GPU proizvodima
Hardver AMD

AMD konsoliduje svoje liderstvo na tržištu servera sa novim CPU i GPU proizvodima

Na „AMD Accelerated Data Center Premiere“, AMD je predstavio liniju proizvoda visokih performansi lansiranjem najbržeg HPC i AI akceleratora na svetu – AMD Instinct MI200, i najnoviju treću generaciju AMD EPYC procesora s AMD 3D V-Cache keš memorijom, omogućenom inovacijama u pakovanju iz AMD-a. AMD je takođe podelio prve podatke o nadolazećoj EPYC familiji procesora zasnovanoj na “Zen 4” arhitekturi.

AMD je objavio da je Meta, do sada poznata kao Facebook , najnovija velika kompanija iz sfere oblaka, koja je usvojila EPYC procesore. AMD i Meta su radili zajedno na definisanju otvorenog servera sa jednim procesorskim podnožjem za aplikacije u oblaku, sa posebnim fokusom samog dizajna na performanse i energetsku efikasnost.

Novi serveri će koristiti AMD EPYC procesore treće generacije. AMD i SAP proširuju svoje partnerstvo, fokusirajući se na testiranje infrastrukture koju pokreće EPYC kao deo RISE ponude sa SAP-om, usidrenih SAP S / 4HANA Cloud.

AMD Instinct MI200 serija akceleratora je izgrađena na AMD CDNA 2 arhitekturi i ima inovativnu tehnologiju pakovanja koja ga čini prvim multi-die GPU-om u industriji. AMD Instinct MI200 akceleratori i treća generacija EPYC procesora lansiraju Frontier superkompjuter u Oak Ridge National Laboratory, koji će biti online sledeće godine.

AMD-ova inovativna tehnologija pakovanja 3D čipleta dolazi u data centar u trećoj generaciji AMD EPYC procesora sa AMD 3D V-Cache-om, prvim serverskim CPU-om sa 3D slaganjem visokih performansi. AMD EPYC procesori treće generacije sa AMD 3D V-Cache-om su najbrži serverski procesori za tehnička računarska opterećenja, sa više od 50% boljim performansama u odnosu na procesore serije EPYC 7003.

Procesori će biti dostupni u prvom kvartalu 2022. godine, a rešenja se očekuju od partnera uključujući Cisco, Dell Technologies, Lenovo, HPE i SuperMicro. Očekuje se da će vodeći AMD EPYC procesor četvrte generacije, kodnog naziva „Genoa“, biti računarski procesor opšte namene sa najvišim performansama.

Imaće do 96 „Zen 4“ jezgara visokih performansi i podržavaće sledeću generaciju memorije i I/O tehnologija. „Đenova“ je na putu proizvodnje i lansiranja 2022. godine.

AMD je takođe najavio “Zen 4c” jezgro, skrojeno za aplikacije u oblaku. Ova jezgra su softverski kompatibilna sa “Zen 4” i optimizovana da omoguće konfiguracije za radna opterećenja u oblaku koja imaju koristi od maksimalne gustine niti.

Nadolazeći „Bergamo“ procesor sadrži 128 „Zen 4c“ jezgara visokih performansi i dolazi sa svim istim softverom i sigurnosnim karakteristikama i kompatibilan je sa soketom u koji „Genoa“ ulazi. „Bergamo“ je na putu za isporuku u prvoj polovini 2023. godine.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…