| Rubrike | Edukacija | Vodič za poliranje procesora i kulera
Edukacija

Vodič za poliranje procesora i kulera

 

Kupili ste novi kuler za procesor i oduševljeno ga montirali na matičnu ploču. Posle merenja temperature shvatili ste da bi možda iste trebalo da budu malo bolje. Hm… Verovatno kuler nije dobro nalegao na CPU! „Ma da ja montiram to opet“, razmišljate u sebi. Skidate kuler sa procesora i opet nanosite termalnu pastu i bolje pritežete kuler. Međutim, ubrzo dolazite do saznanja da nešto definitivno nije u redu sa vašim temperaturama i pored detaljno praćenog upustva za montažu kulera i kvalitetne paste. Jedini problem se ogleda u tome što mi krajnji korisnici verujemo proizvođačima, ponekad i slepo.Prethodno opisana problematika je sve prisutnija i ogleda se u tome što završna obrada kulera ili procesora nije dobra. Kao nuspojava se javlja loše naleganje istih jedno na drugo, a samim tim i loše prenošenje toplote. Eto problema! Šta možete da uradite po tom pitanju? Da odnesete hladnjak ili procesor kod prodavca i kažete: „Znate, ja sam kod vas kupio CPU i on je znate kriv, nije ravan…“

Ono što možete da očekujete kao odgovor se više svodi na bledi „pogled“ prodavca.. Zapravo nije prodavac kriv, niste krivi ni vi, a nije kriv ni proizvođač. Pa ko je kriv onda? Krivi su CPU i kuler ili bolje rečeno neravnine na njima, a to je jedino što nas u ovom mometnu treba da zanima.

 

 

kuler
ThermalRight Ultra Extreme 120 u srednjem stadijumu poliranja baze

 

Ipak, pre same procedure treba razmisliti o mogućim motivima upuštanja u ovaj način modovanja hardvera. Već smo spomenuli da je potencijalni problem povišena temperatura procesora, ali to se i ne može svrstati u pravi problem, pogotovo ako vam procesor radi na fabričkim vrednostima. Temperature će možda u globalu biti više nego što ste očekivali, ali ni jedan kuler ili procesor novijeg datuma nije u toj meri neravan da bi se dizala panika. Međutim… Šta se događa ako ste jedna od onih osoba koja voli da overklokuje svoj računar? U kratakim crtama imaćete problem, duža priča izgleda ovako.

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar