| Rubrike | Edukacija | Optimizacija Windows-a: Prvi deo
Edukacija

Optimizacija Windows-a: Prvi deo

win_logo

Windows vam radi sporije nego ranije? Imate osećaj da je vaš operativni sistem „nađubren“ i zauzima mnogo prostora na vašem hard disku?  Ako je to slučaj i kod vas, kao što jeste kod većine korisnika windowsa PCAXE će vam pokazati par korisnih trikova. Trikove i sitnice o radu windowsa koje možda niste znalim, a pomoćiće vam da vratite vaš windows u stanje kada ste perfomansama istog bili zadovoljni. Pošto ima dosta stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju,  u seriji tekstova ćemo vam objasniti šta biste mogli da uradite da poboljšate stanje i brzinu rada vašeg operativnog sistema. Pa da krenemo stavku po stavku…

 

Indeksiranje

Indeksiranje ume da bude korisna stvar, ali u nekim situacijama može da smeta i usporava vaš sistem. Naime, indeksiranje prikuplja informacije o fajlovima i čuva ih u posebnoj bazi tako da pri pretrazi fajlova u windows search-u se ne pretražuju fajlovi sa hard diska, već se pretražuje ta baza što pretragu čini bržom u većini slučajeva. Da bi pretraga bila brža baza se mora češće dopunjavati i to predstavlja potencijalni problem. Da bi se baza dopunjavala informacijama hard disk mora da „radi“, što je logično, ali dok je vaš HDD zauzet sa indeksiranjem, ostale aplikacije koje imaju potrebu za korišćenjem istog tog hard diska usporavaju svoj rad. To i nije problem kada na sistemu ne radite ništa ili kada slušate muziku i sl, ali u drugim situacijama ume da uspori rad sistema. Ovo naročito ume da živcira pod Vistom jer je indeksiranje pod ovom verzijom Microsoft operativnog sistema toliko agresivno, da vam se može desiti da recimo posle startovanja sistema hard disk radi još par minuta. Naravno,  prtiom usporavajući celokupan rad sistema. Takođe, postoje programi koji isto vrše pretragu fajlova kao recimo popularni file manager Total Commander koji to rade relativno brzo, tako da je za većinu korisnika indeksiranje nepotrebno, a obično je po default-u uključeno na svim particijama sa NTFS-om.
Ako vam indeksiranje nije potrebno, jer ne koristite Windows search funkciju ili vam smeta „drljanje“ hard diska dok ništa ne radite, onda to možete isključiti na sledeći način u tri koraka:

Prvi korak

Na svakoj NTFS particiji vašeg hard diska iz My Computer-a idite na Properties (desni klik) i dobićete sledeći dijalog:

 

1_1

Opcija bi trebalo biti kao na ovoj slici da bi indeksiranje bilo isključeno na toj particiji

Isključite opciju Allow Indexing Service to index disk for fast file searching. Kada vas pita da li to želite da uradite na celoj particiji ukljućujuči i poddirektorijume odgovorite potvrdno. Na pojedinim fajlovima koji su trenutno u upotrebi od strane operativnog sistema isto se neće moći primeniti, ali imate opciju Ignore ili Ignore all.

Drugi korak

Prvim korakom ceo proces nije završen tako PCAXE preporučuje i isključivanje indeksiranja i pod windows direktorijumom, jer se neretko dešava da kada uradite akciju navedenu u prvom koraku da indeksiranje u nekim windows poddirektorijumima i dalje radi. Zato je za preporuku selektovati sve fajlove i direktorijume u windows direktorijumu i ići na Properties, te na Advanced dok ne dođete do sledećeg dijaloga

 

2_1

Opcija bi trebalo biti kao na ovoj slici da bi indeksiranje bilo isključeno u Windows direktorijumu

 

Ovde treba isključiti opciju For fast searching, allow Indexing Service to index this folder. Odaberite opciju da to želite da uradite na svim poddirektorijumima i fajlovima u istim i sačekajte da se akcija odradi. Na fajlovima na kojima ne može da skine dati atribut samo odaberite Ignore.

Treći korak

Ako vam indeksiranje do te mere smeta možete ga totalno „ubiti“, odnosno  uraditi i disable servisa tako što ćete uraditi sledeće. Kliknite na Windows start dugme i pokrenite opciju Run. U samom „Run-u“ ukucajte services.msc i pritisnite enter. Otvoriće vam se prozor sa Windows-ovim servisima, među kojima je i Indexing service. Nađite željeni servis i dvokliknite na njega. Na slici ispod možete videti kako to izgleda pod Windows-om XP, a kao na slici stopirajte isti i odabrati da Startup type bude setovan na Disabled.

 

3

 

Pod Windows Vista operativnim sistemom ovaj servis se zove Windows Search, i sa njim se radi isti postupak kao i sa Indexing servisom na Windows-u XP. Naravno, ako ne želite da totalno iskljućite indeksiranje onda možete pod Startup type selektovati opciju Manual.