| Rubrike | Edukacija | Pregled osobina zvučnih karti
Edukacija

Pregled osobina zvučnih karti

uvodna

Obično testovi integrisanih ili onih drugih zvučnih karti nisu toliko česti kao testovi drugih osnovnih komponenti računara kao npr. matične ploče, procesori i sl. gde su svi parametri istih objašnjavani mnogo puta, tako da većina korisnika može lako prostudirati rezultate testova kao i da razume šta isti predstavljaju.

Za razliku od tih testova testovi zvučnih karti su ne samo daleko ređi, već i u većini slučajeva slabije objašnjeni. Samim tim kada osoba vidi neki od takvih testova na internetu gde je recimo korišćen RigthMark Audio Analyzer softver neće znati šta određeni grafikoni znače tj. šta tačno predstavljaju, niti će znati da li su dobijeni rezultati dobri ili loši.

 

 

Postoje i testovi na internetu gde su barem delimično objašnjene takve stvari u vidu „manje je bolje“ ili „veće je bolje“, a nije objašnjeno zašto je to tako. Takođe, u većini takvih testova dominira jedinica dB,  koja većini korisnika predstavlja nepoznanicu pa i to unosi zbunjujući faktor u sam test.

Iz tog razloga smo odlučili da malo pojasnimo neke pojmove i to unesemo u jedan tekst tako da bi testovi zvučnih karti u budućnosti bili jasniji. Pored ovog teksta koji će ukratko objasniti faktore koje testiramo napravićemo i uporednu tabelu rezultata koje su dobile zvučne karte na našim testovima tako da će takva tabela zajedno sa ovim tekstom biti sasvim dovoljna da korisnik vidi šta je bolje i na šta bi trebalo da obrati pažnju.

 

 

Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar