| Rubrike | Edukacija | ŠTA JE NVIDIA REFLEX? (TEORIJA) – ASUS ROG STRIX RTX3080 O10G GAMING
Edukacija ASUS

ŠTA JE NVIDIA REFLEX? (TEORIJA) – ASUS ROG STRIX RTX3080 O10G GAMING

NVIDIA REFLEX

NBA košarkaš Steph Curry ima neverovatno brz izbačaj lopte koji ga u kombinaciji sa preciznošću čini verovatno najboljim šuterom u istoriji najbolje košarkaške lige. Brzina reakcije je izuzetno bitna u sportu, ali to ne važi samo za tradicionalan sport već i za esport.

Takođe, ako pitate bilo kog teniskog stručnjaka reći će vam da moderni igrači udaraju sve jače i jače lopticu, ali ne samo zbog toga što su sami igrači sve jači i jači, nego i zbog toga što je tehnologija izrade reketa uznapredovala – čvršći su, a lakši od drvenih.

Baš kao i u tradicionalnom sportu, u esportu sve počinje od kvaliteta igrača i to je najbitniji faktor. Međutim, rekvizit je isto bitan. Naravno, u slučaju esporta to su računar i periferije, ali i tehnologije koje stoje iza smanjivanja latencija koje su uvek prepreka u vremenu reagovanja PC igrača.

Danas ćemo vam predstaviti kako funkcioniše tehnologija koja iz hardvera izvlači maksimum sa idejom da se vreme reakcije smanji, a samim tim napravi direktna razlika na „terenu“ – NVIDIA REFLEX.

Danas, 73% GeForce igrača igra kompetitivne igre. Najgledaniji esport, League of Legends, privukao je preko 100 miliona gledalaca 2019. godine što je više od prošlogodišnjeg NFL Superbowla.

 

Budući da se esport takmiči sa tradicionalnim sportovima kako u gledanosti, tako i u vremenu igranja, igračima je važnije nego ikad da PC i grafički hardver budu podešeni tako da im omoguće da iz svoje veštine izvuku najbolje.

Zbog toga je pre nekoliko godina NVIDIA investirala u esports laboratoriju (NVIDIA Research) u kojoj rade inženjeri i naučnici posvećeni razumevanju performansi igrača i hardvera u esportu.

 

Sa novom GeForce RTX 30 serijom grafičkih procesora o kojoj ste mogli da više saznate na AXE YouTube kanalu, NVIDIA je predstavila i NVIDIA Reflex tehnologiju koja kombinuje, GPU, G-SYNC i softverske tehnologije koje mere i smanjuju kašnjenje sistema u kompetitivnim igrama, tj smanjuju latenciju.

Kada pričamo o latenciji, misli se na onu koja se odnosi na vreme potrebno od klika na mišu ili tastaturi do iscrtavanja prikaza na monitoru. Smanjenje te latencije je presudno kod kompetitivnih igrača i apsolutno utiče na krajnji rezultat.

NVIDIA Reflex čine dve glavne nove tehnologije – NVIDIA Reflex SDK i NVIDIA Reflex Latency Analyzer