| Rubrike | Edukacija | PWM How To
Edukacija

PWM How To

PWM How To

Šta je PWM i za šta je dobro?

 

Kontrola ventilatora i zadovoljstvo tišinom nisu uvek bili prisutni kada je reč o personalnim računarima. Rani x86 računari nisu imali aktivno hlađenje jer se nisu puno grejali, sve negde do pojave prvih 486 mašina. Od tada pa do sada, potrošnja i disipacija računara je rasla eksponencijalno, baš kao i njihove performanse.

Od prvih Pentium procesora koji su bili deklarisani na 7W TDP-a, pa do današnjeg AMD FX 9590 procesora koji je deklarisan na 220W, hlađenje računara je takođe imalo svoj evolucioni put. Rani dani kontrole ventilatora su krenuli sa običnim “volt mod”-om biranjem 5, 7 ili 12V iz klasičnog molex konektora. Tu su se našli i obični otpornici, u pratnji termalnih otpornika (ventilatora sa termalnom kontrolom), dioda, potenciometara itd.

Ono što je danas aktuelno jeste PWM kontrola ventilatora. Svaka “mainstream” ploča koja danas napusti fabriku poseduje makar jedan PWM priključak za kontrolu ventilatora. PWM sistem je veoma efikasan i pametan način kontrole ventilatora. Međutim, i dan danas, puno godina nakon pojave PWM-a (2003. godine), veoma malo ljudi zna dokle idu njegove mogućnosti. Što je najgore, postoje i ozbiljne kompanije koje još uvek proizvode napredne, dizajnirane ventilatore sa 3-pin konektorima.

U ovom kratkom edukativnom tekstu ćemo objasniti šta je PWM, kako tačno radi PWM kontrola ventilatora, kako da napravite svoj PWM razdelnik i kako da napravite svoj PWM profil u nekom od pratećih softvera.

 

PWM Hot To PCAXE 046 T

 

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar