| Vesti | Softver | Šta bi trebalo da se nalazi unutar Apple tableta
Softver

Šta bi trebalo da se nalazi unutar Apple tableta

apple

 

Špekulacije u vezi tableta iz kompanije Apple mogu biti neka vrsta uzaludne vežbe, ali se i bez obzira na to čini kao dobra vežba. U ovom slučaju, dalje špekulisanje, ukoliko ga uopšte bude, odnose se na to šta će njihov tablet imati unutar sebe.

Da li će filozofija dizajna biti nešto između uveličanog Iphona ili smanjenog MacBook-a?

Pošto je ovaj tablet najavljen za 2010 godinu, dokada bi Intel mogao još bolje da razvije svoju „silikonsku tehnologiju“, postoji nekoliko scenarija.

 

 

 

 

Jedan od njih bi mogao da bude sledeći: Intelov procesor sledeće genracije „Pine Trail“, zasnovan na Atom tehnologiji u tabletu sa notom laptop računara. Ovo bi ponudilo veće performanse i veću uštedu energije od sadašnjih Atom procesora koji je trenutno najšedljiviji član Intelove ponude. „Pine Trail“ čip integriše i grafički procesor unutar jednog parčeta silikona zajedno sa CPU čipom i kao takav bi bio prvi čip iz Intela.

Intelova buduća generacija čipova sa integrisanim grafičkim rešenjima unutar istog parčeta silikona je prilično nepoznata svojim specifikacijama širem auditorijumu. Bez obzira na to, tablet rešenja bazirana na njima bi trebalo da donesu prilično dobre grafičke performanse, nudeći tako dosta bolje rešenje od trenutnih grafičkih rešenja koje se nalaze na Netbook računarima. Jedna od glasina povodom procesora koji bi se mogao naći unutar tableta je Qualcomm´s ARM procesor kodnog imena Snapdragon koji radi na 1Ghz. Samsung and Austin, kompanija iz Teksasa nedavno su objavili da su zajednički razvili procesor koji je dosta sličan onom koji pokreće Iphone 3GS. Takođe, ovo je isti procesor sa kojim Qualcomm cilja na tzv. ˝smartbook˝-ove, koji bi mogli da budu upravo Netbook ili tablet rešenja.

Grafičko rešenje još nije detaljno precizirano, ali firma U.K. Imagination Technologies proizvodi PowerVR grafički čip koji se nalazi unutar silikona ARM čipa u IPhone-u. Apple je poprilično povećao svoj interest ka samoj kompaniji povećavši dosadašnja finansijska sredstva koja su uložili u čip za nekih 9.5%.

 

Izvor: www.cnet.com

Komentarišite na forumu

Tagovi

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar