| Vesti | Softver | NVIDIA demonstrirala GeForce GRID cloud gejming platformu
Softver

NVIDIA demonstrirala GeForce GRID cloud gejming platformu

uvodna

Gejming ulazi u novu eru predstavljanjem NVIDIA GeForce GRID cloud gejming platforme koja dozvoljava provajderima gejming servisa da “strimuju” video igre nove generacije praktično svakom uređaju koji ima pristup internetu. Gejmeri će imati mogućnost da igraju kompleksne i detaljne video igre na bilo kom povezanom uređaju, uključujući televizore, smart telefone i tablete koje pokreću iOS i Android.

 

 

Provajderi igračkog sadržaja će moći da dostave napredne vizuelne sadržaje sa nižom latencijom, uz istovremenu uštedu u troškovima održavanja i funkcionisanja (posebno onih koji se odnose na potrošnju energije). “Gejmeri će sada imati mogućnost da neprimetno igraju najbolje svetske naslove bilo gde, bilo kad, sa telefona, tableta, televizora ili računara. GeForce GRID predstavlja masivni poremećaj u načinu na koji su se video igre isporučivale i igrale ”, izjavio je generalni menadžer klaud gejminga u kompaniji NVIDIA, Fil Ajsler.

 

GF GRID 03

 

GeForce Grid cloud platforma je predstavljena na Konferenciji za GPU tehnologiju(GTC). U saradnji sa kompanijom LG je demonstrirana nova generacija TV prijemnika (3D Smart TV) na kojem je strimovana Gaikai aplikacija, koja je bila hostovana na serverima udaljenim preko 16 kilometara. Pokretanje kompleksnih sadržaja je vršeno u realnom vremenu, a jedini preduslovi su (pored pomenutog TV-a) bili internet konekcija i gejmped.

 

GF GRID 01

 

Ključne tehnologije koje pokreću novu platformu su NVIDIA GeForce GRID GPU-ovi sa posvećenom (dedicated) striming tehnologijom niske latencije i softver za grafiku u cloudu. Zajedno, oni menjaju ekonomiju i iskustvo “cloud” gejminga, omogućavajući provajderima gejming servisa da upravljaju troškovima data centara na načine koji su izjednačeni sa uslugama “strimovanja” filmova. Oslanjajući se na veoma efikasnu Kepler arhitekturu, NVIDIA GeForce GRID GPU sa 3072 CUDA jezgara može simultano da enkodira do osam strimova igara, čime se dramatično povećava propusni opseg uz istovremenu redukciju utrošene električne energije do 50%.

 

GF GRID 02

 

Kako bi se izbeglo neprijatno lagovanje u igrama, NVIDIA je razvila brze konkurentne API-je i uspostavila saradnju sa proizvođačima TV uređaja kako bi se predupredili nedostaci TCP protokola.

 

Izvor: nVidia


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar