| Vesti | Softver | Microsoft traži obustavu zabrane prodaje Word-a
Softver

Microsoft traži obustavu zabrane prodaje Word-a

Microsoft je u utorak pitao sud koji je radio na njihovom slučaju da stopiraju zabranu koja bi zabranila kompaniji prodaju Microsoft Word-a u njegovoj trenutnoj formi.

Sudija je prošle nedelje izrekao zabranu prodaje ovog MS paketa sa svojim ˝custom˝ XML fuinkcijama nakon što je pronađena zloupotreba patenta koji je u vlasništvu kompanije i4i, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih članaka.

 

 

 

 

 

U svom hitnom pokretanju u utorak,  Microsoft je pitao sud za žalbe da obustave zabranu ako i da što hitnije saslušaju njihovu žalbu nakon što je naprave. Microsoft je izjavio da pokušava da ukloni funkcionalnost koja koristi zaštićeni patent u kanadske vlasništvu kompanije i4i. Sudija je naredio da odluka stupi na snagu 60 dana nakon izrečene presude.

U slučaju da Microsoft ne bude u mogućnosti da ukloni funkcionalnosti koje krše upotrebu patenta, onda će zaista bitti prisiljeni da obustave prodaju Word-a na američkom tržištu. Microsoft je izjavio da se trenutno ulažu ogromni ljudski i finansijski rersursi da se najđe najbolje rešenje u toku 60 dana koje imaju.

Microsoft kaže da bi ova zabrana mogla na nekoliko meseci da povuče iz Word a možda čak i ceo Office paket. ˝Ukoliko ne budemo u mogućnosti da redizajniramo Word i takvu verziju proguramo kroz celokupnu distributivnu mrežu do 10. oktobra, Microsoft i njihovi retail kao i OEM prodavci će biti suočeni sa ogromnim poremećajem u prodaji˝, rekao je Microsoft u svojim papirima koje su predali sudu. Microsoft očekuje da će izaći pred veće od troje sudija koje će razmatrati njihov zahtev, nadajući se da će useti u što kraćem roku da izađu pred njih sa žalbom.

Microsoftu trenutno ima nekoliko opcija, iznošenje žalbe pred sud, kreiranje tehničkog ˝workaround˝-a koji ne pravi zloupotrebu patenta ili neku vrstu poravnjanja sa kompanijom i4i.

U dopisima od utorka, Microsoft je zabležio da je u periodu nakon sudske presude američka kancelarija za patente i zaštitu dobara prethodno odbila patent i nakon ponovnog ispitivanja je navela da kompanija mora ostati pod zabranom iz razloga što bi verovatno dobila ulaganjem svoj žalbe kao i da u slučaju ostajanja pod zabranom kompaniji i4i ne bi bila naneta šteta kao što je to bio slučaj, i navode da tržište ne bi bilo ugroženo nedostatkom ovih paketa.

 

19_logo_word

 

Ranije ove godine, u slučaju vezanom za isti patent, federalni sud je oštetio Microsoft za 200.000.000$, a do te sume su došli nakon zaključka da XML funkcije korišćene u Word-u vrede 98$ po jednoj kopiji Worda-a. Lound Owen, vlasnik kompanije i4i, izjavljuje da njegova kompanija nema nameru da ˝slomi´ Word, već da pokušaju da nateraju Microsoft da prestane sa zloupotrebom patenta njihove firme. Owen je odbio da kaže da li je bilo nekih priča o vansudskom poravnjanju između ovih kompanija.

 

 

Izvor: www.cnet.com

 

Komentarišite na forumu