| Vesti | Softver | „Headshot“ za Microsoft
Softver

„Headshot“ za Microsoft

Očekivano ili ne, jedna od današnjih udarnih vesti je ta da je sudija koji je vodio spor između kompanija „Microsoft“ i „i4i“ doneo odluku u korist kompanije „i4i“ koja je tužila Microsoft za nelegalno korišćenje patenta zavedenog pod brojem 5.787.499.

O čemu se zapravo radi?

Kompanija Microsoft poznata je svima po svojim opertativnim sistemima, ali i po svojim paketima za manipulaciju tekstualnim fajlovima i tabelarnim proračunima (word, excel i dr.) koji se  prodaju pod popularnim nazivom „Microsoft Office“.

 

 

 

Office paket ima dosta dugu tradiciju, i kao jedan od najkvalitetnijih alata u tom domenu je postao maltene nezaobilazan softver  na svakom poslovnom  ali i kućnom računaru. Godine razvijanja i usavršavanja ovih paketa donela su Microsoftu veliku popularnost, ali ono što je najbitnije, veliki izvor novca samoj kompaniji koja je ove pakete naplaćivala dosta više od nekih svojih operativnih sistema. Generalno, ogroman izvor novca za samu kompaniju.

13_i4iKompanija Infrastructures for Information (i4i) je optužila Microsoft za korišćenje gore navedenog patenta  br. 5.787.449 koji se koristi za manipulaciju arhitekture i sadržajem dokumenata.     Microsoftov softver koji je pokriven ovim patentom je izbacio potrebu za individualnim i manuelnim komandama i kodovima koje su ugrađene radi kontrole i formatiranja teksta u elektonskim dokumentima.

Advokat McKool Smith je juče izjavio da je sudija Leonard Davis naložio Microsoftu zabranu prodaje svog softvera za manipulaciju .XML, .DOCX i .DOCM (custom XML) dokumentima, dakle totalnu obustavu prodaje paketa Microsoft Word na području Sjedninjenih Američkih Država. Ono što je zanimljivo je to da je presuda vezana samo za ove ekstenzije fajlova, sa obzirom na to da Word može manipulisati i mnogim drugim ekstenzijama tekstualnih fajlova. Microsoft će takođe morati da nadoknadi štetu kroz isplatu sume od 240 miliona dolara kompaniji i4i.

Advokati kompanije iz Redmonda su već najavili da će se žaliti na donetu presudu. Da li će uspeti u tome ili ne ostaje da vidimo. Ovo je zaista nesvakidašnja vest i verujemo da kompaniji Microsoft nije nimalo lako nakon donošenja presude, bez obzira na njenu veličinu i kapital kojim raspolaže.

 

Izvor: www.tomshardware.com

Komentarišite na forumu

 

 

Tagovi
Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar