| Vesti | Softver | Microsoft testira dodatak za bolju kontrolu privatnih podataka
Softver

Microsoft testira dodatak za bolju kontrolu privatnih podataka

Bali

Prema nezvaničnim saznanjima, Microsoft radi na projektu koji se zove Bali i koji će korisnicima omogućiti kontrolu podataka prikupljenih o njima.

Funkciju, koju je primetio korisnik Twitter-a Longhorn, razvija Microsoftov tim za istraživanje i čini se da je u fazi privatnog testiranja za sada.

Prema stranici projekta, Bali projekat se zasniva na konceptu inverzne privatnosti.

Ako postoje informacije koje samo vi imate i niko drugi ne zna za njih, to je privatno. Ako postoje informacije koje neko drugi ima o vama, ali ih nemate, to je obrnuto privatno.

Prema Microsoftu, njihov cilj je da dovedu obrnutu privatnost na minimum.

Da bi se to postiglo, kreira se Bali, „banka ličnih podataka“ koja stavlja korisnike u kontrolu nad svim prikupljenim podacima o njima. Sve informacije koje korisnik generiše biće skladištene u banci i korisnik će imati mogućnost da pregleda i upravlja tim informacijama.

Čak će im biti ponuđen izbor da dele i unovče podatke ako to žele. To čini ovaj dodatak malo drugačijim od sličnih ponuda kompanija kao što su Facebook i Google, što vam omogućava da pregledate prikupljene podatke, ali nude ograničenu kontrolu.

Za projekat se za sada navodi da je u toku početna faza, a postoji stranica za Bali gde rani testeri mogu da unesu kod za pristup projektu.

 

Bali 01

 

Izvor: Microsoft

 

Komentarišite na forumu…