| Vesti | Softver | Facebook i Twitter nanose štetu oko 1,38 milijardi funti u Velikoj Britaniji
Softver

Facebook i Twitter nanose štetu oko 1,38 milijardi funti u Velikoj Britaniji

6_www

 

 

Dodajte prijatelje, izgubite na produktivnosti. U anketi od 1,460 službenih radnika, pedeset pet odsto su rekli da su internet stranice za društveno umrežavanje (social networking sites) sastavni deo njihovog svakodnevnog rada. Prosečno troje od zaposlenih potroši više od 40 minuta na posetu sajtova ove vrste,  što je tek jednako činjenici da se na produktivnosti  gubi gotovo cela radna nedelja u toku jedne godine.

 

 

 

Gubitak od gotovo 1,38 milijarde funti je izračunat koristeći  podatke o prosečnom nacionalnom dohotku službenih radnika. Međutim,  i same fime su deo problema i snose odgovornost i predstavljaju deo ovog problema jer preko tri četvrtine nije postavilo bilo kakve smernice za te sajtove, navodi se u istraživanju  firme TNS.

 

Preko trećine zaposlenih službenika su priznali da su pogledali određene informacije koje bile iznešene na nekoj od socijalno-društvenih  mreža, dok 84 odsto tvrdi da je to bilp upravo ono što su oni sami napisali.

27_fb_twitter

Anketa je takođe ukazala na potencijalnu opasnost od kliktanja na zaštićene URL adrese koji se u pravom smislu te reči kriju na Twitter-u, gde su korisinici ograničeni brojem karaktera koji će uneti u svoj status. Zbog nemogućnosti provere samih adresa tj podatak o kojoj je stranici zaista reč, mnoge kompanije mogu biti potencijalne žrtve raznih prevara i virusa.

„Popularnost stranica za društveno umrežavanje kao što su Twitter i Facebook znatno je porasla tokom predhodnih godina, sa kojima je došlo i iskušenje da se oni posete čak i u vreme radnog vremena – to nikako nije samo pauza za ručak“, rekao je Phillip Wicks, konsultant istraživačke kompanije Morse.  Takođe je na kraju napomenuo da se uz određene izmene prava i polisa zaposlenih može pomoći i olakšati čvrsta veza između klijenata i zaposlenih. Kompletne zabrane ovih stranica bi ipak bile drastične.

 

 

 

 

 

Izvor: computerworlduk

Komentarišite na forumu