| Vesti | Softver | ATI limitira oficijalnu Windows 7 podršku na DirectX 10 grafičke karte
Softver

ATI limitira oficijalnu Windows 7 podršku na DirectX 10 grafičke karte

ati

 

 

ATI grafičko biznis odelenje u Advanced Miro Devices, ne podržava zvanično DX 9 grafičke karte pod Windows 7 operativnim sistemom. Ova vest neće pogoditi mnoge krajnje kupce, ali, neki od njih će ovo smatrati ipak iritantnim. Navodno, sve ATI Radeon grafičke karte koje podržavaju samo DX 9 softversko interfejs programiranje – uključujući ATI Radeon 9000, ATI Radeon X300/X600/X800 i ATI Radeon X1000 grafičke čipove – svi su prebačeni u „istorijski deo podrške drivera“ (legacy driver support structure), što između ostalih stvari znači i da ovi grafički čipovi nisu oficijalno podržani pod Windows-om 7.

 

 

 

 

Ipak, AMD će periodično osvežavati driver za Windows XP i Windows Vista i to samo za neke kritične slučajeve.

Ako korinisk sam izabere, on može instalirati ATI Catalyst Wndows Vista grafički driver (v9.8) pod Windows-om 7, kako navodi HardOCP internet stranica. Međutim, nijedna od novih opcija koje nude Windows 7 grafički driveri (WDDM 1.1) nisu podržani (jer je Windows Vista grafički driver limitiran na WDDM 1.0 nivou podrške), šta više, upotreba drivera za Vistu pod Windows-om 7 nije oficijalno podržana od strane AMD.

 

30_ati_catalyst_thumb

 

Očigledno smo dočekali da DX 9 komponente postanu zastarele po današnjim standardima. Ako se prisetimo, sistemi koji su imali ATI Radeon X1600-X1900 serije grafičkih karti su bile dostupne do maltene kraja 2007, što znači da one i nisu toliko stare, i da neki korisnici mogu da se odluče za prelazak na Windows 7 ili će nastaviti da koriste njihove računare sa novijim softverom, koji će tražiti moderne drivere.

Pored navedenog postoje i laptopovi koji su bazirani na AMD 690G core-logic sa ATI Radeon X1200 grafičkim čipovima koji se i dalje nude u nekim regionima.

Premeštanje starijih grafičkih čipova na „legacy support status“ omogućava ATI-u da se skoncentrise u potpunosti na pravljenje boljih i kvalitetnijih drivera za modernije grafičke karte HD 2000, HD 3000, HD 4000 i na kraju najnovije HD 5000 serije karti.

 

Izvor : xbitlabs

Komentarišite na forumu