| Vesti | Ostalo | Socijalne mreže u borbi protiv terorizma
Ostalo

Socijalne mreže u borbi protiv terorizma

AntiTeror

U borbi protiv terorizma, novi vid saradnje koji bi mogao da pripomogne suzbijanju dolazi od unije društvenih mreža. Facebook, Microsoft, Twitter i Youtube su najavili formiranje Globalnog Internet Foruma protiv Terorizma (GIFCT), koji će pomoći da njihovi uslužni serveri i korisnici budu zaštićeni od terorista i nasilnih ekstremista.

Novi forum se zasniva na inicijativama uključujući Internet forum Evropske Unije i zajedničku industriju Hash baze podataka (Shared Industry Hash Database), diskusije sa britanskom vladom, kao i zaključke nedavnih sastanaka G7 i Evropskog saveta.

On će formalizirati i strukturirati postojeća i buduća područja saradnje između tih kompanija i podstaknuti saradnju sa manjim tehnološkim kompanijama, grupama civilnog društva i akademcima, vladama i nacionalnim telima kao što su EU i UN.

Udružene korporacije su takođe u svom saopštenju javnosti najavile da njihov rad ne prestaje samo na poljima tehničkog detektovanja i metoda reportovanja terorističkog sadržaja. Sprovodiće izveštavanja radi čuvanja i poštovanja polisa svojih kompanija u cilju eliminacije terorističkog sadržaja. Sarađivaće i sa vladama, grupama civilnog društva, akademicima kao i ostalim kompanijama kako bi zajedno učili o terorizmu.

Tu spadaju i manje kompanije kojima će se razvijati tehnologija detektovanja terorističkog sadržaja i načini borbe protiv istog. Kako čelnici kompanija već poseduju ovakav vid inicijativa, poput Youtube-ovog programa Creators for Change, oni vide njihovu saradnju kao drugi korak ka trajnom suzbijanju ovog problema, a u planu su i radionice u saradnji sa EU, prvo u Silicon Valley-ju a nakon toga širom sveta.

 

Izvor: Twitter

 

Komentarišite na forumu