| Vesti | Ostalo | Povratak u budućnost
Ostalo

Povratak u budućnost

uvodna

Intel Labs organizacija je nedavno održala prezentaciju za medije i analitičare povodom desetogodišnjice događaja “Istraživanja u Intelu“ (Research at Intel). Džastin Ratner, glavni tehnološki direktor kompanije Intel, održao je prezentaciju “Aspekti budućeg života“ koja obuhvata više od dvadeset inovativnih istraživačkih projekata koji će pomoći u transformaciji tehnologije u budućnosti.

 

Pored prezentacije, Ratner je najavio i sedmi Intelov naučno-tehnološki centar (Intel Science Technology Center), koji je fokusiran na socijalno računarstvo i Intelovu prvu univerzitetsku saradnju, sa posebnim fokusom na korisnički doživljaj dizajna.

 

INTELRS 01

 

Domaćin Intelovom naučno-tehnološkom centru bio je Univerzitet Irvin u Kaliforniji, a među partnerima su se našli istraživačke grupe iz Kornela, Džordžija Tek, Univerziteta u Indijani i Njujorškog univerziteta. Centar predstavlja investiciju od 15 miliona dolara, čime se završava petogodišnji ISTC program vredan 100 miliona dolara, koji je prvi put najavljen u januaru 2011. Kao i drugih šest centara, novi centar socijalnog računarstva osmišljen je tako da pospešuje saradnju kompanije Intel sa akademskom zajednicom. Centar ima cilj da stvori novu paradigmu za računarstvo i novo produktivno istraživanje koje će obavljati naučnici i tehnolozi.

Drštveni ISTC centar biće fokusiran na istraživanje informacionih tehnologija i digitalnih medija kao društvenih i kulturnih fenomena. Kako ga u akademskim krugovima nazivaju, „treći talas” socijalnog računarstva pruža mogućnosti za inovacije u oblastima međusobnog povezivanja putem podataka i mogućnosti korišćenja digitalnih alata za međusobno povezivanje i razmenu podataka. Demonstracije na događaju koji organizuje Intelov istraživački centar (Research at Intel) smeštene su u četiri interaktivne zone i povezane sa višedisciplinarnim „Centrom za održivi život” koji istražuje pametni grad, kuću i kancelariju budućnosti.

 

INTELRS 02 TINTELRS 03 T

 

Zone istraživanja obuhvataju:

Moj život: Tehnologije pokreta i energetski efikasne tehnologije koje će unaprediti i transformisati život u kući, obuhvatajući sezore koji omogućavaju ljudima da zamisle kontekstualno, bezbrižno i zaštićeno iskustvo gde tasteri više ne postoje. Ažuriranje tehnologije “Magično ogledalo” za virtuelnu garderobu koja obuhvata 3-D ljudske avatare koji precizno mere oblik tela i pomeraju se realistično. Tu je i tehnologija koja dozvoljava korisnicima da prikažu i interaktivno koriste sadržaje medija na proizvoljnim površinama kao što su zid ili šank u kući.

Moj auto: Inovacije koje bi trebale da podignu vozačko iskustvo na novi nivo. Demonstracija prikazuje prototip sistema prednjih svetla koji će omogućiti vozačima da vide kroz kišu. Koristeći softver i Intel arhitekturu za snimanje, osvetljenje i proračun, sistem eliminiše odsjaje kapi kiše.

Moj posao: Unapređeni sastanci, pouzdane cloud usluge i vizuelne analize obećavaju transformaciju načina na koji radimo. Demo softver obuhvata tehnologiju Smart Meeting Assistant-a koja kombinuje i podešava nekoliko tehnologija da bi u realnom vremenu kreirala transkripciju i prevođenje za grupne sastanke. Tu su i tri vizuelne demonstracije u rešavanju izazova „Big Data“ i izazova korišćenjem vizuelnih podataka i algoritama za identifikaciju važnih obrazaca i odnosa koji doprinose istraživanju, otkrivanju znanja i podršci donošenju odluka.

Tehničke osnove: Inovacije koje će oblikovati buduće uređaje i web sajtove i služiti kao portali budućim tehnološkim iskustvima. Zona ima mnoštvo tehnologija koje rade poslove iz vizuelnog kompjuterskog ISTC razvoja ključnih tehnologija koje će omogućiti verne, skalabilne, realne, virtuelne karakteristike koje oslikavaju realno ponašanje. Tu su i 3-D pretraživačka iskustva zasnovana na tehnologiji „River Trail“, kao i neobične tehnike za zaštitu privatnosti korisničkih podataka iz cloud-a koristeći aplikaciju za prepoznavanje crta lica koje proveravaju autentičnost korisnika, kao i inteligentni video server koji može da prikazuje video na nekoliko uređaja istovremeno, u skladu sa tipom uređaja koji ljudi koriste.

Održiv način života: Tehnologije i usluge koje će dati ljudima, provajderima usluga, vlastima i uređajima sposobnost da bez problema komuniciraju u pouzdanom okruženju. Organizacija Intel Labs razvila je niz novih senzora i softverskih agregatora, aktuatora i interfejsa koji mogu da odgovore na ove izazove. Na raspolaganju su tehnologije koje upravljaju i kontrolišu potrošnju energije u kući, kreiraju pametne kancelarije sa lokalizovanom kontrolom, kao i Intelovi senzori koji pomažu pri saobraćajnim gužvama, kontrolišu kvalitet vode i vazduha, pa čak i infrastrukture za snabdevanje električnih stanica.

 

Kao dopuna Intelovom priznatom liderstvu u inovacijama vođenim iskustvom, formirali smo Intelovu multidisciplinarnu zajednicu koju čine studenti osnovnih i postdiplomskih studija, istraživači iz različitih oblasti, kako bi premostili jaz između tehničkih i društvenih disciplina i time međusobno unapredili svoj rad”, izjavio je Ratner. „Ovaj pristup može biti viđen u tehnologijama svih Intelovih laboratorija koje su danas ovde prikazane, kao i u našim svetski uspešnim izumima u prošlosti. Prethodna istraživanja organizacije Intel Labs rezultirala su opipljivim proizvodima koji danas utiču na naš svakodnevni život, a aktuelna istraživanje obogatiće naš život u budućnosti”.


Izvor: Intel


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar