| Vesti | Ostalo | Kako odabrati pravi hosting paket?
Ostalo

Kako odabrati pravi hosting paket?

Preskočili ste prvi korak u kreiranju sajta i odabrali naziv domena. Sledeći korak je odabir hosting kompanije i odgovarajućeg hosting paketa. Kada je hosting kompanija u pitanju, postoje tri bitna faktora: brzina, bezbednost i podrška. Problem je što većinu ovih stvari možete proveriti tek kad postanete korisnik, pa je poželjno potražiti mišljenja korisnika na internetu.

Preporuka je da pre konačne odluke i plaćanja hostinga „istestirate“ tehničku podršku, da bi videli koliko brzo odgovaraju na upite. Koliko god dobro znali engleski, tehnička podrška na srpskom je dobrodošla, što je plus za domaće hosting kompanije. Pored toga, ako odaberete lokalnu kompaniju, podrška telefonom je neuporedivo jeftinija nego da zovete inostranstvo, a kad je problem veliki i nemate vremena za čekanje odgovora na tiket ili email, cenićete mogućnost zvanja podrške.

Deljeni, VPS, namenski… Za koji se odlučiti?
Postoje tri različite vrste hostinga. Kod deljenog hostinga više sajtova deli jedan server, a svu brigu oko podešavanja i održavanja servera (ali ne i samog sajta) preuzima hosting kompanija. Deljeni hosting je ono na šta se najčešće misli kad se kaže hosting i najbolji je izbor za sajtove malih i srednjih firmi. VPS (virtual private server), odnosno virtuelni server podrazumeva odvojeni i nezavisni deo servera koji se ne deli sa drugim sajtovima, pa je samim tim omogućena mnogo veća fleksibilnost u podešavanjima i mnogo više resursa.

Pogodan je za sajtove kojima je potrebno više resursa ili koriste specifične aplikacije. Na kraju, postoje i namenski (dedicated) serveri, gde je ceo računar samo vaš, kao i svi njegovi resursi, ali je ovo i najskuplje rešenje, pa je namenjeno najzahtevnijim sajtovima, aplikacijama i sistemima. Ovom prilikom ćemo se pozabaviti deljenim hostingom, jer je to najbolje rešenje za sajtove malih i srednjih firmi, ali i pojedinaca.

Šta je bitno?
Ako pogledate detaljan opis hosting paketa, kod iole ozbiljnijeg hosting provajdera, videćete nekoliko desetina stavki, pa će tehnički slabije potkovani izgubiti volju za upoređivanjem. Srećom, moguće je izdvojiti nekoliko stavki koje su veoma bitne i na njima zasnovati odluku.
Najbitnije stvari koje hosting provajderi naplaćuju kod deljenog hostinga su protok i zauzeće resursa računara (pre svega diska). Zato prvo morate definisati neke bitne parametre, pri čemu je veoma važno da budete iskreni prema sebi.

Koliko posetilaca očekujete? Sajt posvećen maloj lokalnoj zajednici ili fotografskoj radnji teško da će ikad imati milionsku posećenost. Čak i ako ste izraziti optimista, teško da će nov sajt privući mnogo posetilaca, bez reklamne kampanje. Google i Facebook kampanje vam mogu značajno povećati posećenost, pa eventualna planirana marketinška ulaganja mogu bitno uticati na izbor hosting paket.
Kakav će biti sadržaj na sajtu i koliko će ga biti? Svaka multimedija troši resurse, pa će sajt sa mnoštvom fotografija i videa koje držite na svom serveru zahtevati veći hosting paket. Kada te stvari definišete, makar okvirno, možete preći na stavke iz opisa paketa.

Prostor na disku
Planirate sajt za svoju firmu ili sebe lično, pa sadržaja neće biti previše i može vam se učiniti da je i najmanji paket dovoljan. Razmislite ponovo. Ukoliko planirate da koristite email sa sopstvenim domenom morate uračunati i taj prostor u zauzeće diska. A on ume da naraste i to poprilično, naročito ako ima više radnika, pa samim tim i email adresa. Naišli ste na ponudu sa neograničenim prostorom na disku? Suviše je lepo da bi bilo istinito, pa dobro pročitajte „sitna slova“. Takva ponuda bi se maksimalno zloupotrebljavala, pa se hosting kompanije štite raznim ograničenjima koja ne ističu u prvi plan.

Mesečni protok
Obično je ograničen na nekoliko GB, ali sve češće ćete i u najpristupačnijim hosting paketima naći podatak da je protok neograničen. Za razliku od prostora na disku, moguće je da protok bude neograničen, mada se i tu ponekad dešava da postoje neka druga ograničenja, pa dobro proverite uslove. Ukoliko postoji mesečno ograničenje, proverite šta sve ulazi u protok (email, FTP…). Ponekad čak i sajt sa malom posećenošću, ali slabom optimizacijom, može napraviti veliki protok. U svakom slučaju, što više protoka u okviru paketa, to bolje.

Sistemi za zaštitu sajta
Ukoliko vam zatreba više prostora na disku ili veći protok, lako ćete doplatiti za bolji paket, ali sajt koji zbog DDoS ili drugih hakerskih napada ne radi je ogromna antireklama, pa dobro pogledajte koje sve sisteme zaštite sajta hosting kompanija nudi. Nije dovoljno ako navedu da brinu o vašem sajtu, već proverite šta tačno pod time podrazumevaju. Ovde ne važi izreka da od viška glava boli, pa što više sistema ima, to bolje. Zaštita od DoS i DDoS napada je veoma bitna, jer oni mogu ugroziti rad sajta i učiniti ga nedostupnim. Hakovanje je takođe velika i realna opasnost, pa vam treba hosting koji brine o tome i redovno primenjuje sve „zakrpe“ koje sprečavaju upade hakera, ali i prepoznaje pokušaje upada otkrivanjem šifri.

U korisne stvari spada i zaštita sajta od spam komentara. Bolji hosting provajderi nude i prepoznavanje i uklanjanje zlonamernog koda sa sajta, čak i pre nego što shvatite da problem postoji. Neke kompanije nude ovu uslugu, ali je dodatno naplaćuje. Pozitivan primer je kompanija SuperHosting www.superhosting.rs, koja čak i u najpristupačnijim paketima nudi kompletnu zaštitu, uključujući sve što smo nabrojali. Do kraja meseca imaju zanimljivu promociju, sa popustom od čak 60% na hosting pakete, a uz to dobijate i .RS domen potpuno besplatno. Čak i ako ste planirali samo kupovinu domena, zahvaljujući ovoj akciji možete dobiti i domen i hosting po ceni koja je približna redovnoj ceni samog .RS domena.