| Vesti | Ostalo | Istraživanje o spamu u maju mesecu
Ostalo

Istraživanje o spamu u maju mesecu

spam maj2013

Tokom maja, procenat spama u e-mail pošti je smanjen za 2,5 procentualna poena i iznosio je 69,7%. Eksperti kompanije Kaspersky Lab primetili su blagi porast udela phishing e-mail poruka u odnosu na april, dok su štetni sadržaji detektovani u 2,8 odsto e-mail poruka, što je uvećanje od 0,4% u odnosu na prethodni mesec. U nastojanju da ubede korisnike da otvore zaražene priloge, spameri imitiraju legitimne notifikacije najpopularnijih internet servisa i logističkih kompanija kao što su Amazon, UPS ili Western Union. Kao što je očekivano, društvene mreže ostale su popularno tlo na kojem phish-eri love svoje žrtve.

 

 

Prema istraživanju većina svetskog spama dolazi iz dve zemlje – Kine (21,4%) i Amerike (16,3%). Južna Koreja plasirala se na treće mesto i njen udeo je dosegao 12% u maju.

Spameri su nastavili da eksploatišu nacionalne praznike u Americi, Dan majki i Dan sećanja, kako bi reklamirali proizvode i servise. Nakon Dana zaljubljenih, Dan majki je praznik sa najviše aktivnosti u spam-u, a kvalitet spama je dramatično unapređen u prethodnih nekoliko dana i nedelja.

Eksperti iz Kaspersky Lab-a upozoravaju da nije sav spam vezan za ove praznike bezazlen – lični podaci korisnika, uključujući i podatke za logovanje na bankovne račune, mogu biti glavna meta spamera. Na primer, značajan broj phishing poruka poslatih u maju predstavljao se kao da je poslat u ime službe za podršku klijentima kompanije Microsoft, sa specifičnim zadatkom da ukrade lične podatke. Poruke, koje na prvi pogled izgledaju kao da dolaze sa savršeno legitimnog microsoft.com domena, najavljuju korisniku da će registracioni kredencijali “Microsoft Windows” operativnog sistema biti suspendovani, jer korisnik nije ažurirao softver. Da bi se to sprečilo, korisnik mora slediti link u e-mailu da bi izbegao blokiranje sistema. Svi oni koji su naseli na tu prevaru i kliknuli na link, završili su na phishing sajtu koji je osmišljen da im preuzme lične podatke.

Druga masovna prevara uključivala je vest o pobedi u nepostojećoj lutriji koju je navodno organizovala kompanija Microsoft. U nekim e-mail porukama, prevaranti su poslali obaveštenje o navodnom dobitku i tražili od korisnika da ih kontaktiraju za više informacija. Druga poruka je sadržala obećanje pozamašne sume novca, a tražila uplatu malog iznosa kako bi se pokrili troškovi obrade dobitka.

 

Izvor: Kaspersky

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar