| Vesti | Ostalo | Intel RealSense istraživanje
Ostalo

Intel RealSense istraživanje

Intel RealSence istrazivanje

Više od 76% građana Srbije bi želelo da umesto tradicionalnih šifri za zaključavanje svojih PC računara koristi tehnologiju prepoznavanja lica

 

Povezani svet u kojem živimo nosi sve više rizika za privatnost podataka, te tako sve veći broj uređaja poseduje zaštitu podataka, najčešće u vidu tekstualne šifre. Zato i nije iznenađenje podatak da je 85% ispitanika, koji su učestvovali u istraživanju, izjavilo da koristi šifre na svom smart telefonu, 75% na laptopu, 66% na tabletu i 60% na svom desktop računaru.

Međutim, prilikom istraživanja, 60% intervjuisanih se barem jednom našlo u veoma neprijatnoj situaciji i zaboravilo šifru za svoj uređaje. Zbog toga čak 89% intervjuisanih smatra dobrodošlom Intel RealSense tehnologiju prepoznavanja lica koja bi se koristila za otključavanje laptopova, dok bi 70% njih tu opciju želelo i na desktop računaru.

Sa druge strane, upravljanje pokretom kao jednostavniji način komunikacije bez periferenih uređaja je opcija koja se dopala ispitanicima. Dok je 83% intervjuisanih izjavilo da bi kontrolu pokretom kakvu omogućuje Intel RealSense tehnologija volelo da može da koristi i na svom laptopu, 80% na smart telefonu, dok 73% želi ovu opciju i za tablet, i 71% na desktop računaru. Sve veća dostupnost video-call servisa i upotreba video konferencijske veze kakvu omogućuju aplikacije za brzu razmenu poruka (IMS) utiče na to da se ovaj vid komunikacije sve češće primenjuje u komunikaciji sa poslovnim i privatnim kontaktima.

 

Intel RealSence istrazivanje 1

 

Čak 58% ispitanih u Srbiji koristi video konferencijsku vezu u poslovnim kontaktima barem jednom mesečno, dok ih 52% koristi za razgovore sa porodicom i prijateljima bar jednom nedeljno. Prilagođavanje pozadine tokom video poziva, ili prepoznavanje raspoloženja i iskrenosti preko analize crta lica je opcija koju nudi Intel RealSense a korisnici bi je smatrali korisnom u kontaktima sa porodicom i prijateljima (njih 94%) i poslovnim kontaktima (85%).

Intel RealSense tehnologija koristi dubinsko skeniranje kako bi PC računari „videli“ svet sličnije onome kako ga mi vidimo: sa shvatanjem 3 dimenzije objekata, kontrolom PC računara pokretom ili stvaranjem živopisnijeg okruženja tokom video četa, uz izmene pozadine i razmenu sadržaja sa prijateljima na način kao da se nalaze u istoj prostoriji.

 

Intel RealSence istrazivanje 2

 

Intel RealSense kamera ima – 1080p HD kameru, kameru sa infra-crvenim zracima i infra-crveni laserski projektor. Vizuelni podaci, u kombinaciji sa Intel RealSense softverom koji prati pokret stvaraju interfejs osetljiv na dodir koji reaguje na pokrete ruke, ramena i glave, kao i na izraze lica omogućujući još prirodnije, intuitivnije i obuhvatnije korisničko iskustvo. Proizvodi sa Intel RealSense kamerom su dostupni u odabranim AIO uređajima, laptopovima, tabletima i 2u1 uređajima.

 

Intel RealSence istrazivanje 3

 

Ovo istraživanje je sprovedeno tokom decembra 2015. godine, na uzorku od 250 punoletnih građana Srbije, različitog pola (69% muški, 31% ženski) koji pretežno (70%) dolaze iz starosne grupe od 18 do 45 godina sa različitim primanjima domaćinstva (48% do 80.000 dinara). 79% poseduje smart telefon, 68% laptop, 63% desktop računar, 44% tablet i 41% pametni TV.

 

Izvor: Intel

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar