| Vesti | Mobile | Raste broj napadnutih Android korisnika sa ransomware-om
Mobile

Raste broj napadnutih Android korisnika sa ransomware-om

Raste broj napadnutih android korisnika sa ransomware virusom

Broj korisnika koji su napadnuti ransomware virusom za Android uređaje učetvorostručen je u periodu od samo jedne godine, pri čemu je najmanje 136.000 korisnika bila meta ovih napada. Izveštaj o ransomware pretnjama, koji je kreirala kompanija Kaspersky Lab, takođe ukazuje na činjenicu da je velika većina napada zasnovana na samo četiri grupe malvera.

Ransomware je vrsta malvera koji blokira pristup informacijama na žrtvinom uređaju tako što zaključava ekran pomoću specijalnog prozora, ili postavlja šifre na važne podatke, a zatim zahteva od korisnika da plate otkup, i veoma je rasporostranjen i ozbiljan problem.

Međutim, nisu samo korisnici PC računara u opasnosti. Broj ransomware pretnji za Android uređaje je u značajnom porastu, što se jasno može uočiti na osnovu rezultata istraživanja.

 

Najvažniji rezultati istraživanja:

 

  • Broj korisnika koji su bili napadnuti mobilnim ransomware-om povećao se skoro četiri puta – sa 35.413 korisnika u periodu 2014-2015, na 136.532 korisnika u periodu 2015-2016.
  • Procenat korisnika koji su bili napadnuti ransomware-om u odnosu na ukupan broj korisnika koji su bili napadnuti bilo kojom vrstom Android malvera takođe se povećao: sa 2,04 odsto u periodu 2014-2015. na 4,63 odsto u periodu 2015-2016.
  • Samo četiri grupe malvera bile su odgovorne za više od 90 odsto svih registrovanih napada u ovom periodu. U pitanju su maliciozne porodice Small, Fusob, Pletor i Svpeng.
  • Za razliku od pretnji sa kojima sa suočavaju PC korisnici, gde crypto-ransomware dobija neverovatne razmere a broj korisnika koji su napadnuti blokatorima ekrana opada, Android ransomware se najčešće ispoljava u vidu blokatora ekrana. Ovakav trend je prisutan zbog činjenice da Android uređaji ne mogu da odblokiraju ekran pomoću eksternog hardvera, što ove pretnje čini podjednako efikasnim kao crypto-ransomware na PC računarima.

 

Raste broj napadnutih android korisnika sa ransomware virusom 1 Raste broj napadnutih android korisnika sa ransomware virusom 2

 

„Model za iznudu novca će i dalje biti prisutan. Mobilni ransomware se pojavio kao nastavak na PC ransomware, a velika je verovatnoća da će se pojaviti nova vrsta malvera koji targetira uređaje koji se razlikuju od PC računara i mobilnih telefona. To bi mogli biti povezani uređaji kao što su pametni satovi, pametni televizori, kao i drugi pametni uređaji, uključujući sisteme za zabavu u stanovima i automobilima. Za neke od ovih uređaja već postoje dokazi koncepta (proof of concept) i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti specijalizovan malver koji targetira upravo ove uređaje”, izjavio je Roman Unuček (Roman Unuchek), stručnjak za bezbednost mobilnih uređaja u kompaniji Kaspersky Lab.

 

Raste broj napadnutih android korisnika sa ransomware virusom 3

 

Izvor: Kaspersky Lab

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar