| Vesti | Mobile | BiliScreen aplikacija detektuje rak pankreasa putem beonjače
Mobile

BiliScreen aplikacija detektuje rak pankreasa putem beonjače

BiliScreen

Kod raka pankreasa, simptomi se najčešće otkriju vrlo kasno, te je stopa izlečenja u tim slučajevima veoma niska. Na sreću, tim Vašingtonskog Univerziteta je odlučio da pronađe najlakši način otkrivanja simptoma bolesti koji pacijenti mogu sami obaviti.

Rešenje dolazi u vidu aplikacije BiliScreen i uz pomoć kamere pametnog telefona,  kompjuterski algoritmi detektuju nivo hemijskog bilirubina (žučni pigment) u beonjačama pacijenta.

U slučaju raka pankreasa, vrednosti bilirubina se povećavaju i na kraju beonjače postaju žućkaste boje.

Međutim, kad beonjače požute, tada je rak već u kasnoj fazi.

BiliScreen je u stanju da detektuje veoma niske nivoe bilirubina i da korisnicima pruži procenu da li su njihovi nivoi dovoljno visoki da ukazuju na moguće bolesti.

Ovo je lakše i jeftinije od testa krvi i može se uraditi pre nego što se pojavi bilo kakav simptom.

 

BiliScreen 01

 

Jim Taylor, saradnik na projektu, je naveo u saopštenju da je njihov cilj da onima koji imaju rak pankreasa pomognu da uhvate simptome na vreme i omoguće im veće šanse za preživljavanje uz potrebnu hirurgiju.

Aplikacija se može koristiti sa specijalnom kutijom koja blokira pozadinsko osvetljenje ili uz papirne naočare sa obojenim kockama oko ivice na koje je kalibrisana aplikacija.

Istraživači uveliko rade na tome da aplikacija bude korisna bez pomagala, a detaljniji proces aplikacije je opisan u video materijalu koji su pripremili.

 

 

Izvor: University of Washington

 

Komentarišite na forumu