| Vesti | Mobile | UW: Smartphone učestvuje u otkrivanju povreda mozga
Mobile

UW: Smartphone učestvuje u otkrivanju povreda mozga

PupilScreen

Nakon što je tim Univerziteta u Vašingtonu došao na ideju idealnog rešenja za ranu identifikaciju simptoma raka pankreasa, nastavlja se razvoj aplikacija koje bi dalje pomogle oni kojima je potrebna pomoć.

Aplikacija PupilScreen koristi video i blic kamere vašeg pametnog telefona kako bi proračunala kako zenice reaguju na svetlo, pružajući jednostavan način procene potencijalnih potresa i drugih povreda mozga samo pametnim telefonom.

Da bi se ustanovilo da li je neko zadobio potres glave, uobičajeno se poseže za pupilometrom ili pak, kombinacijom subjektivnih evaluacija kao što su ponavljanje reči, balansiranje ili osvetljavanje zenica lampom.

Ipak, ove metode često ne daju kompletne odgovore. Kako bi PupilScreen aplikacija objektivno procenila stanje glave, razvojni tim je koristio deep learning tehnike kako bi trenirali neuronske mreže da pronađu zenicu oka i pratili je kako bi otkrili njene reakcije na svetlo u periodu od tri sekunde.

 

PupilScreen 01

 

Kamera pametnog telefona snima video materijal u trajanju od tri sekunde, dok svetlo omogućuje blic kamere. PupilScreen onda nastavlja svoj posao, i dostavlja rezultate o tome da li je zenica odreagovala u normalnom rangu ili da li pokazuje znake povrede mozga.

Aplikacija trenutno može proceniti ozbiljnije povrede, ali se vrši dodatni rad na tome da se proceni koje karakteristike reakcije zenica označavaju blaže ili dvosmislene oblike traume.

PupilScreen trenutno radi sa plastičnom kutijom koja blokira ambijentalno svetlo i osigurava da je pametni telefon na odgovarajućoj udaljenosti od očiju, ali tim takođe radi na tome da aplikacija bude korisna bez dodatne opreme.

 

 

Izvor: University of Washington

 

Komentarišite na forumu