| Vesti | Hardver | Stigao je GeForce RTX iz NVIDIA
Hardver

Stigao je GeForce RTX iz NVIDIA

RTX

NVIDIA je predstavila najnoviju GeForce RTX seriju GPU-ova baziranih na novoj NVIDIA Turing arhitekturi i NVIDIA RTX platformi, koja spaja sledeću generaciju shadera uz ray-traceovanje u realnom vremenu, kao i potpuno nove AI mogućnosti.

Po navodima čelnika, Turing isporučuje 6x više performansi od svog prethodnika, Pascal-a i pritom redefiniše računar kao vrhunsku gejming platformu, uz nove karakteristike i tehnologije koje omogućuju 4K HDR igru na 60 frejmova u sekundi, čak i kada je na meti najnaprednijih naslova.

„Turing otvara novo zlatno doba igranja, uz realizam koji je moguć samo uz ray tracing, za koji je većina ljudi još uvek mislila da je deset godina udaljen“, rekao je Jensen Huang, osnivač i direktor kompanije NVIDIA.

„Vrhunac jeste hibridni rendering model koji poboljšava današnju kompjutersku grafiku uz dodatak munjevito brzog raytracing-a i AI-a. RTX će definisati novi izgled računarske grafike.“ Novi GeForce RTX 2080 Ti, 2080 i 2070 GPU-ovi su bogati karakteristikama za koje iz NVIDIA tvrde da nikada ranije nisu bile viđene u GPU-u.

 

RTX 01

 

Najpre imamo RT jezgra, koja omogućuju raytracing u realnom vremenu za objekte i predele uz najpreciznije senke, odsjaj, prelamanja, kao i globalno osvetljenje. Nakon toga, tu su Turing Tensor jezgra za procesiranje dubokih neuronskih mreža. Novi NGX neuralni grafički framework koji integriše AI u celokupan grafički pipeline, omogućavajući AI algoritmima izvođenje poboljšanja i generisanje slika.

Nova Turing shader arhitektura sa Variable Rate Shading omogućuje shaderima da fokusiraju moć obrade na područjima bogatih detalja, čime se povećavaju ukupne performanse. Nakon toga, tu je memorijski sistem sa GDDR6 sa preko 600GB/s memorijskog propusnog opsega za gejming pri velikim brzinama i visokim rezolucijama.

Tu je i NVIDIA NVLink, koji obezbeđuje veći propusni opseg (do 100 GB/s) i poboljšanu skalabilnost za multi-GPU konfiguracije (SLI). Imaćete i hardversku podršku za USB tip C i VirtualLink, novi otvoreni industrijski standard koji se razvija u skladu sa zahtevima snage, displeja i propusnog opsega za sledeće generacije VR headset-ova preko jednog USB-C konektora, a tu su nove i nadograđene tehnologije za poboljšanje performansi VR aplikacija, uključujući Variable Rate Shading, Multi-View Rendering i VRWorks Audio.

NVIDIA će takođe lansirati specijalne Founders Edition verzije novih GeForce RTX GPU-ove, dok su među ključnim dodacima nalazi fabrički overklokovan dizajn uz sledeću generaciju 13-faznog iMON DrMOS napajanja, dvostruki aksijalni ventilatori sa 13 lopatica, kovani aluminijumski poklopac, vapor chamber, kao i poboljšani DisplayPort 1.4a sa DSC.

 

RTX 02

 

Izvor: NVIDIA

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi