| Vesti | Hardver | Stiže Kira – nova mehanička tastatura
Hardver

Stiže Kira – nova mehanička tastatura

Kira

Startup za kompjuterski hardware, Input Club, će uskoro lansirati novu flagship mehaničku tastaturu po imenu Kira. Kira poseduje full-size layout, RGB osvetljenje, kao i mehaničke tastere, a sama kampanja lansiranja je počela 27. marta ove godine.

Nova Input Club-ova tastatura stiže nakon uspešnog poduhvata WhiteFox, koji je uspeo da generiše 400.000 dolara na Kickstarter platformi, uz brojne medije poput The Verge i Tom’s Hardware koji su bacili WhiteFox u prvi plan.

„Članovi sa raznih foruma su se udružili sa jednim ciljem, a to je da se izradi najbolja kompjuterska tastatura. Generične tastature velikih brendova su rezultat zloupotrebe vrednosti inženjeringa.“ – navodi se između ostalog u press saopštenju.

„Kada pričamo o kreiranju Kira-e, ona poseduje mehaničke switch-eve koji dosta podsećaju na one na pisaćim mašinama, a ram je od CNC-om brušenog aluminijuma, uz RGB pozadinsko osvetljenje radi dodatnog vizuelnog užitka.“

 

Kira 01

 

Open source dizajnovi tastatura redovno bivaju unapređeni zahvaljujući danonoćnom radu tima Input Club-a. Naime, Angelo Tobias (ili poznat kao thesiscamper) je došao na ideju da zajedno sa ostatkom tima izrade ovu tastaturu koja sadrži širok dijapazon mehaničkih switcheva poput Cherry, Novelkeys, ili Kaihua, kao i RGB estetiku.

Sam kompaktni layout Kira-e sa 99 tastera nudi funkcionalnost kao kod standardne full size tastature, uz kastomizirane PBT keycaps-ove koji odolevaju dužem korišćenju. Kompletno je programabilna bez potrebe za dodatnim softverom, a u upotrebi je open source firmware Keyboard Layout Language (KLL), koji omogućuje neometan rad na Windows, Linux, kao i Mac OS platformama.

Takođe, tu je zastupljen i USB-C konektor.

 

Kira 02

 

Izvor: Kira

 

Komentarišite na forumu

k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar