| Vesti | Hardver | Replicator štampa strukture putem svetla
Hardver

Replicator štampa strukture putem svetla

Think
Tim istraživača sa Univerziteta u Berkliju su otkrili 3D printer koji koristi svetlost koji bi kreirao celokupan objekat u jednom trenutku.
 
Nosi naziv Replikator, po mašini iz Star Treka koja može kreirati hranu, vodu, vazduh i razne objekte ni iz čega.
 
Zvuči neverovatno?

 
Međutim, istraživači nisu kreirali tačnu repliku te izmišljene mašine, ali ona svakako obećava novu tehniku 3D štampanja. 
 
Prema naučnom radu tima, Replicator radi poput obrnutog CT skena.
 
Kada se pacijent podvrgne proceduri, rendgen se rotira oko njihovog tela kako bi se uslikale višestruke fotografije koje bi kompjuter koristio kako bi kreirao trodimenzionalnu sliku.
 
Replicator  počinje sa 3D modelom, koji se uploaduje na kompjuter kako bi se pomoglo istraživačima da dođu s 2D fotografijama iz svakog ugla.
 
Te slike se potom šalju u slide projektor koji bi preneo slike na cilindar punjen sa acryletom. Mašina se rotira oko cilindra u skladu sa uglom slike koja je projektovana na njega, a supstanca se sjedinjuje onda kada sakupi dovoljno fotona kako bi se kreirao finalni proizvod.
 
Kako proces ne štampa objekte time što depozituje sloj materijala po sloju, rezultat je objekat sa blažom površinom u odnosu na tradicionalne 3D printere.
 
 
 
 
Izvor: ScienceMag
 
 
Komentarišite na forumu…