| Vesti | Hardver | Novi članovi CUDA Centers of Excellence
Hardver

Novi članovi CUDA Centers of Excellence

uvodna

NVIDIA je danas uključila dve nove institucije listi od 13 globalnih CUDA Centers of Excellence: Barselona superračunarski centar i Lomonosov Moskovski državni univerzitet. Nositi titulu CUDA Center of Excellence je najveća čast data institucijama za revolucionaran rad na uticaju NVIDIA grafičkih procesora i NVIDIA CUDA tehnologije. Nosioci dobijaju GPU kompjutersku opremu i donacije od kompanije NVIDIA.

 

Lomonosov Moskovski državni univerzitet je jedan od vodećih svetskih superračunarskih centara, koji nastoji da iskoristi računarske resurse za vitalne naučne probleme. Dom je za više od 40,000 studenata i 5,000 istraživača, a univerzitet poseduje četiri superrkompjuterskih sistema, uključujući Lomonosov sistem koji je rangiran na 13om mestu na listi Top 500 najmoćnijih superračunara na svetu.

Više od 500 naučnih grupa sa moskovskog Univerziteta, instituta ruske Akademije nauka i ostalih istraživačkih instituta u Rusiji koriste superračunarski centar moskovskog Univerziteta za naučna istraživanja iz mnogih oblasti. Istraživanja sponzorisana od strane MSU-a su fokusirana na sledeća polja: magnetna hidrodinamika, kvantna hemija, seizmologija, proizvodnja lekova, geologija, nauka o materijalima i druga polja.

 

Moskovski_drzavni_univerzitet
Slika je preuzeta sa zvanične galerije univerziteta

 

Barselona superračunarski centar, istraživački centar visokih performansi, koji je u sklopu Universitat Politecnica de Catalunya/Barcelona Tech, je nacionalni superračunarski objekat i dom jednog od najmoćnijih superračunara u Evropi, MareNostrum. Takođe, nedavno je uključen i najbrži sistem u Spaniji koji sadrži 256 NVIDIA Tesla M2090 grafičkih procesora i četvorojezgarne procesore, donoseći performanse od 186 teraflopa. Projekti centra su fokusirani na polja računarskih nauka, biotehnologije i geologije, a njihovi superračunari se koriste od strane stotina istraživača iz više od 40 zemalja sveta.

Pored toga što nudi kurseve paralelnog računarstva i programe obuke, Barselona superračunarski centar je danas najavio planove da izgradi prvi na svetu hibridni superračunar baziran na ARM CPU/GPU, koristeći energetski štedljive NVIDIA Tegra ARM procesore i NVIDIA CUDA grafičke procesore visokih performansi.

 

B_1_TB_2_TB_3_T
By courtesy of Barcelona Supercomputing Center – www.bsc.es

 

BSC planira da razvije prvi napredni sistem sa ciljem da uskoro predstavi dva do pet puta napredniji sistem kada je u pitanju štednja energije, u poređenju sa današnjim najefikasnijim sistemima.

Krajnji cilj BSC-a je da omogući performanse na egzaskalarnom nivou, koristeći 15 do 30 puta manje energije nego postojeće super-računarske arhitekture. Ovaj projekat pod nazivom EU Mon Blan istražiće HPC arhitekture sledeće generacije i razviti portfolio egzaskalarnih aplikacija koje efikasno rade na ovakvim energetski efikasnim, ugrađenim mobilnim tehlologijama.

„U većini dosadašnjih sistema, samo centralni procesori uzimaju ogroman deo energije, često 40 odsto ili više“, izjavio je Aleks Ramirez, predvodnik projekta Mon Blan. „U poređenju sa tim, Mon Blan arhitektura će se oslanjati na energetski efikasne računararske akceleratore i ARM procesore u statičnim i mobilnim uređajima kako bi se postigla četiri do deset puta veća ušteda energije do 2014. godine“.

Kako bi podržala sve veću potražnju za sličnim inicijativama baziranim na ARM tehnologiji širom sveta, kompanija NVIDIA je takođe najavila planove da razvije novi set za razvoj hardvera i softvera. Ovaj set, za koji je hardver razvila kompanija SECO, imaće četvorojezgarne NVIDIA Tegra 3 ARM centralne procesore koje ubrzavaju diskretni NVIDIA grafički procesori. Očekuje se da će biti dostupni od prve polovine 2012. godine i da će biti podržani NVIDIA CUDA kompletom alata za paralelno programiranje.

 

CUDA_Centers

Preostali CUDA Centers of Excellence su: John Hopkins Univerzitet, Stanford Univerzitet, Harvard Univerzitet, Institut procesnog inženjerstva Kineske Akademije nauka, državni univerzitet u Taiwan-u, Tokio Tech, Tsinghua Univerzitet iz Kine, Cambridge Univerzitet, University of Illinois at Urbana-Champaign, Univerzitet iz Merilenda, Univerzitet iz Tenesija, Georgia Tech i Univerzitet iz Jute.

 

Izvor: nVidia

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar