| Vesti | Hardver | Intel predstavlja treću generaciju SSD-ova
Hardver

Intel predstavlja treću generaciju SSD-ova

intel

Kompanija Intel predstavila je dugo očekivane SSD diskove treće generacije – Intel Solid-State Drive serije 320. Zasnovani na vodećoj 25 nm NAND fleš memoriji modeli Intel SSD 320 predstavljaju zamenu Intel X25-M SATA SSD-a. Novu Intel SSD 320 seriju karakterišu modeli većeg kapaciteta zasnovani na prednostima koje donosi 25nm proces u vidu 30 odsto niže cene u odnosu na prethodnu generaciju.

 

SSD 320 1_T

 

„Intel je ugradio nove, kvalitetne i pouzdane delove u naše SSD-ove da bi iskoristio prednosti najnovije 25nm tehnologije, kako bismo ponudili bolje cene našim kupcima“, izjavio je Pete Hazen, direktor marketinga grupe Intel Non-Volatile Memory (NVM) Solutions-a.

Intel SSD 320 serija predstavlja narednu generaciju Intelove proizvodne linije namenjene desktop i notebook računarima. Namenjena je mainstream korisnicima, korporativnim IT ili PC entuzijastima koji žele znatno poboljšane performanse u odnosu na mehaničke hard diskove (HDD). SSD je robusniji, koristi manje energije i smanjuje usko grlo karakteristično za hard diskove da bi ubrzao PC procese kao što su butovanje sistema i pokretanje omiljenih aplikacija. Zapravo, prelazak sa HDD-a na Intel SSD disk daje korisnicima najbolje poboljšanje performansi, pružajući 66 % bolji odziv sistema.

Intel SSD serije 320 dolazi u verzijama od 40 GB, 80GB, 120GB, 160GB i u novim verzijama većeg kapaciteta od 300GB i 600GB. Koristi SATA 2 interfejs da bi podržao više od 1 milijardu računara na svetu. Takođe, kompanija je više nego duplirala sekvencijalnu brzinu pisanja na 220 MB/s i dalje zadržava mesto broj jedan kada je u pitanju sekvenijalna brzina čitanja od 270 MB/s.

Nova serija SSD-a poseduje prednosti 128-bitnog Advanced Encryption standarda koji pomaže zaštitu podataka prilikom krađe ili gubitka uređaja.

„SSD-ovi ostaju jedan od najaktuelnijih proizvoda kada je računarstvo u pitanju“ izjavio je Bernard Luti, potpredsednik marketinga odeljenja Web management and customer service u vodećoj e-retail kompaniji Newegg.com. „Intel ostaje vodeći brend zahvaljujući performansama i veoma niskoj stopi vraćenih proizvoda. Sigurni smo da će korisnici prihvatiti diskove većeg kapaciteta, i ovo je pravi trenutak da korisnici obogate svoj kompjuter novim i bržim SSD-om“.

 

SSD 320 2_T

 

Cena Intel SSD 320 diskova, za količinu od 1.000 jedinica, iznosi 89$ za 40GB model, 159$ za 80GB, 209$ za 120GB, 289$ za 160GB, 529$ za 300GB i 1.069$ za model od 600GB. Svi modeli poseduju trogodišnju garanciju.

Još jedna od prednosti koju nude Intel SSD-ovi je Intel SSD Toolbox sa Intel SSD Optimizerom. Ovo je besplatni servis koji pruža korisnicima operativnog sistema Microsoft Windows moćan skup upravljačkih, informacionih i dijagnostičkih alata koji im pomažu da održe kvalitet performansi na zavidnom nivou. Kako bi olakšali proces instalacije, svi Intel SSD korisnici mogu preuzeti besplatni Intel Data Migration softver koji pomaže kopiranje celog sadržaja prethodnog diska (SSD ili HDD) na bilo koji Intel SSD.

Intel SSD-ovi mogu biti kupljeni u Sjedinjenim državama preko maloprodajnih kanala kao što su Best Buy ili Fry’s Electronics. Mogu se takođe pazariti preko velikog broja zastupnika, maloprodajnih trgovaca ili Internet prodavnica kao što su Newegg.com ili Amazon.com.

 

Evo i prikaza kako izgleda butovanje OS-a sa SSD-om iz nove Intelove serije u odnosu na klasični HDD:

 

 

Izvor: Intel

 

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar