| Vesti | Hardver | Intel i Nokia najavili partnerstvo
Hardver

Intel i Nokia najavili partnerstvo

intel_nokia


Intel i Nokia su počeli da rade na mobilnim telefonima koji će se bazirati na Intelovoj x86 tehnologiji (čitaj: arhitekturi). Ovo je velika pobeda za intel, s obzirom na to da Nokia isporučuje milione „pametnih“ telefona godišnje (Smartphones), što je mnogo više od Apple-ovog iPhone-a.

Po izjavi za štampu, Intel će razvijati nove procesore i čipsetove za mobilni broadband internet U zamenu za to, Intel će od Nokie dobiti HSPA/3G modem IP licencu za korišćenje u budućim proizvodima.

Hoćemo li u budućnosti videti „pametne“ telefone sa HSDPA i WiMAX-om?

„U budućnosti koncentrisaćemo se na nove dizajn ideje, nove materijale i ekrane, koji će biti mnogo bolji od onih koje viđamo na uređajima danas. Ova saradnja je dobra, ne samo za naše kompanije, već i za naše industrije, partnere, naravno i za potrošače“, rekao je Kai Öistämö potpredsednik za mobilne uređaje u Nokia-i.

 

Potez koji se može protumačiti kao zabadanje noža u leđa Microsoftu; Intel i Nokia su u pregovorima sa kompanijama Mobilnm i Maemo. Obe komapnije prodaju „pametne“ telefone koji su bazirani na linuxu, i u potpunosti su open-source.

Još uvek se ništa ne zna o budućim proizvodima, i kada će biti izbačeni na tržište, tako da ćemo sigurno čekati godinu dana da bi smo videli konkurenciju iPhone-u i Blackberry-ju.

 

Da li ste zainteresovani za Nokia Smartphone? Kažite nam šta mislite na forumu…

 

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar