| Vesti | Hardver | GIGABYTE najavio gamu matičnih ploča sa AMD čipsetom serije 800
Hardver

GIGABYTE najavio gamu matičnih ploča sa AMD čipsetom serije 800

gigabyte

GIGABYTE, svetski lider u proizvodnji matičnih ploča, grafičkih karti i drugog kompjuterskog hardvera, najavio je 27. Aprila objavio je novine o matičnim pločama baziranim na AMD 890FX, 880G i 870 čipsetu. Novi modeli će nositi oznake: GA-890FXA-UD7, GA-880GMA-UD2H i GA-870A-UD3 i sve će podržavati AMD Phenom II X6 šestojezgarne procesore, nativno SATA 6Gb/s (putem novog južnog mosta SB850) i ATI CrossFireX, odnosno Hybrid CrossFireX multi GPU tehnologije. Tu su i nove GIGABYTE tehnologije: Auto Unlock koji olakšava paljenje ugašenih jezgara, On/Off Charge tehnologija za punjenje Apple iPod/iPhone/iPod Touch uređaja, USB3.0 and 3x USB power

 

Kao udarni model serije predstavljen je GA-890FXA-UD7 koji je dizajniran da odgovara ekstremnim overklokerima, gejmerima, zaljubljenicima u tehnologiju i svim drugim korisnicima koji žele najnoviju i najnapredniju opremu. Sa kobinacijom AMD 890FX i SB850 čipova podržan je 4-Way CrossFireX na XL-ATX formatu i visoko kvalitetna naponska jedinica izvedena u deset (8+2) faza koja je sertifikovana za procesore sa TDP-om od 140W. Ova matična ploča opremljena je unikatnim „Hybrid Silent Pipe“ rashladnim rešenjem koje obezbeđuje vrhunske performanse bez generisanja buke. Još jedna zanimljiva novina je GIGABYTE 333 Onboard Acceleration tehnologija, LED-ovi za lakše rešavanje problema i podrška za DDR3-1866.

 

Za ljubitelje media centar računara GIGABYTE je pripremio GA-880GMA-UD2H matičnu ploču koja poseduje Radeon HD4250 integrisanu grafičku kartu. ATI Radeon HD4250 grafička karta podežava Microsoft DirectX 10.1 uz performanse koje ga čine liderom u svojoj klasi. Naravno moguće je ugraditi i diskretno grafičko rešenje, a podržan je ATI Hybrid CrossFireX za ljubitelje igranja igara u dnevnoj sobi.

 

Auto Unlock

 

autounlock

GIGABYTE Auto Unlock tehnologija obezbeđuje uključivanje skrivenih, odnosno zaključanih, jezgara kada je to moguće putem „Core Boost“ mikro procesora. Ako imate sreče sa primerkom procesora, ova tehnologija omogućiće vam više performansi u multi taskingu i multi tredingu. Više informacija možete naći na GIGABYTE-ovoj oficijelnoj prezentaciji.

 

 

On/Off Charge

 

onoffcharge

Ova tehnologija omogućava efikasno punjenje Apple iPod, iPod Touch i iPhone uređaja putem USB porta nevezano da li je vaš računar upaljen ili ugašen. Ova tehnologija je omogućena putem On/Off driver utility-a kobinovanog sa belo crvenim On/Off Charge USB portovima. U sprezi sa GIGABYTE 3x USB power tehnologijom omogućava uživanje korisnika u brzom punjenju uređaja, jer je moguće povećati snagu na USB portovima.

Više o ovoj tehnologiji možete saznati u jučerašnjoj vesti sa OVOG linka.

 

USB 3.0 podrška

 

usb3

GIGABYTE matične ploče sa AMD čipsetom serije 800 podržavaju USB 3.0 posredstvom NEC uPD720200 host kontrolera. Brzina transfera teoretski iznosi do 5Gb/s, što je skoro 10x brže od aktuelnog USB 2.0 standarda. Naravno portovi su kompatibilni „u nazad“, što znači da možete „bocnuti“ USB 2.0 uređaj u USB 3.0 port i radiće identično kao i u USB 2.0 portu. Ugrađeni kontroler omogućava i novi „power managemant“ koji može obezbediti maksimalnu snagu na portovima kako bi se pravilno napajali veći potrošači.

 

 

 

3x USB Power Boost

 

3xpower

Ova tehnologija bolju kompatibilnost i ekstra snagu za uređaje koji se napajaju putem USB-a. Ova tehnologija koja je ekskluziva GIGABYTE matičnih ploča efikasno reguliše izlaznu snagu na USB-u čime se obezbeđuje bolje funkcionisanje i bolja kompatibilnost sa USB uređajima.

 

 

 

 

SATA 6Gb/s podrška

 

sata3

AMD-ov novi skup čipova nativno podržava SATA 6Gb/s što znači da GIGABYTE matične ploče sa AMD čipsetom serije 800 podržavaju ovaj standard. SATA 6Gb/s kako ga popularno zovu, odnosno SATA 3.0 standard, obezbeđuje protok od upravo 6Gb/s (što iznosi oko 750MB). Naravno novi standard je kompatibilan sa starim, tako da je će svi HDD-ovi pravilno funkcionisati, ali naravno u SATA 2 modu. Što se RAID-a tiče podržani su RAID 0, 1, 5 i 10 nizovi.

 

 

 

Lista GIGABYTE matičnih ploča sa AMD čipsetom serije 800

 

AMD 890FX

AMD 890GX

AMD 880G

AMD 870

GA-890FXA-UD7

GA-890GPA-UD3H

GA-880GA-UD3H

GA-870A-UD3

GA-890FXA-UD5

 

GA-880G-UD3H

 

 

 

GA-880GMA-UD2H

 

 

 

GA-880GM-USB3

 

GA-880GM-UD2H80G

 

 

 

Tagovi