| Vesti | Hardver | Fermi u problemu?
Hardver

Fermi u problemu?

nvidia

 

 

 

Svima je poznata činjenica da nVIDIA odlaže već neko vreme izbacivanje novih grafičkih karti baziranih na čipu kodnog imena Fermi ili GT300. Na dosta stranih sajtova se mogu pročitati razne informacije koje uglavnom dotiču konstantno odlaganje ovog proizvoda, dok se malo ko bavi tematikom i specifikacijama samog čipa. Na trenutak ćemo preskočiti priču od odlaganjima i pokušaćemo da kažemo nešto više o samom čipu na osnovu izdanja za novinare koji je izdala kompanija.

 

 

 

Prvi Fermi GPU – GF100 o kome smo već čuli neke reči, je gigant koji ima 3 milijarde tranzistora na jezgru površine od približno 500 mm2. Ako ga uporedimo sa 2.15 milijardi tranzistora koje poseduje Cypress čip na površini od 330 mm2 proizveden u istom 40nm TSMC procesu, reklo bi se da možemo očekivati totalno drugačiiju klasu proizvoda. Neki od detalja koje je kompanije ponudila javnosti, bacaju čudnu senku na neke od predpostavki koje smo oočekivali.

Prva stvar koju možemo primetiti je totalno odsustvo Single Precision tehnologije u odnosu na direktnog konkurenta, ATI i njegovu GPGPU tehnologiju. Izgleda da će snaga Fermi-ja doći sa Double Precision performansama.

Izgleda da je nVIDIA poprilično omašila brzine čipa na koje je ciljala. Tesla grafičke karte poseduju niže klokove od standardnih, ali razlika nije toliko velika. U principu, GTX 280 i Tesla C1060 imaju identične klokove. Double Precision (DP) performanse Fermi čipa su negde između 520 i 630 GFlops-a. Ali, sa druge strane se pojavljuje ATI Radeon HD 5870, za koji je malo ko i očekivao da će biti direktan konkurent; sa svojih 544 GFlops-a ima itekako jake argumente protiv onog što bi trebalo da bude jaka tačka Fermi-ja.

23_nvidia_fermi

Single Precison (SP) performanse, koje su dosta bitnije za sam gejming, na papiru ne izgledaju baš najbolje. GF100 brzine koje su navedene za shader jedinicu su 1.5GHz. Ako uzmemo u obzir gore navedenih 520 / 630 GFlops-a, shader klokovi koje možemo očekivati su svega 1015 ili 1230MHz.

Teoretičke SP performanse koje može doneti 512 CUDA jezgara? Između 1.05 i 1.26 TFlop-a. Čak i sam overklok ovog čipa ne bi mogao da približi previše performanse, manjem i sada već dostupnom Radeonu HD 5870, koji čvrsto stoji sa svojih 2.72 GFlops-a procesorske moći. Čak i mainstream grafička karta, Radeon HD 5770 nudi 1.36 TFlops-a procesorske moći. Iako će SP jedinice u novom čipu imati drugačije klokove u odnosu na ove koje spominjemo, te će možda postojati neka tehnologija o kojoj nV ne priča puno, ovo je dosta velika razlika koju će biti dosta teško sustići.

Sledeća stavka je cena. Prošla generacija C1060 karti je bila 1699$, te je kasnije cena pala na 1199$. Cena top modela, GTX 280 je pojavljivanjem karte bila visokih 649$, koja je ubrzo pala na 500$ i na kraju na realnih 300$. Cena sledeće generacije C2070 karte će bioti 3999$! Ovo je skoro duplo veća cena u odnosu na stariju generaciju, C1060. Očigledno je da su ovo proizvodi čija proizvodnja poprilično košta. Nameće se pitanje po kojoj ceni kompanija može prodavati GeForce verziju Fermi-ja. Čak i najjeftinija verzija Tesla 20 (C2050) košta 2499$, skoro 50% više od C1060 modela koji je baziran na GT200 čipu. Da li će nVIDIA moći da prodaje Tesla kartice od 3999$ za 399$ kao GeForce proizvode?

Dosada je se GF100 upoređivao sa Cypress čipom. U stvarnosti GF100 bi trebao da se uporedi sa Hemlock-om. 4.64 TFlops-a protiv 1.26 TFlops-a i nije baš neko poređenje, još ako uzmemo  u obzir CF limitiranost kod ATI-ja, te njihove manje efikasne shader jedinice…

Ono o čemu se nije mnogo pričalo je glasina od dual-GPU Fermi proizvodu. „Typical“ potrošnja Tesla 20 karte je 190W, što je poprilično velika cifra, bar trenutno. U slučaju dual-GPU karte, toplotna disipacija bi opasno porasla. HD 5870 „peak“ TDP je 188W, što je opet manje od „typical“ potrošnje GF100 proizvoda.

Ako se nastavi sa ovakvim odlaganjem proizvoda u narednih par meseci, može se veoma lako desiti da vidimo i novi proizvod iz AMD / ATI kompanije.

Oni za sada imaju sjajan proizvod koji je već dostupan i koji je poprilično efikasan, ekonomičan i skalabilan. Generalno i pored ovih najava i „press“ izdanja, kojih iskreno i nema nešto mnogo, sve ovo i dalje ostaje slovo na papiru. U ovom momentu, možemo se jedino nadati nekom skrivenom ili magičnom „feature“-u koji bi napravio revoluciju u gejmingu koji poznajemo.

Po svemu sudeći, Fermi je izleda u malo većem problemu nego što smo očekivali.

 

Deo članka je iskorišćen iz PDF-a sa zvaničnog sajta kompanije.

 

 

 

Izvor: VR-zone

Komentarišite na forumu