| Vesti | Hardver | Asus je spremio ROG Maximus III Extreme matičnu ploču
Hardver

Asus je spremio ROG Maximus III Extreme matičnu ploču

asus

 

 

 

Asus je spremio još jednu soket LGA-1156 matilnu ploču, samo što je ovog puta ne možete preskočiti olako. Maximus III Extreme je kompanijina druga ploča iz serije Republic of Gamers visoke klase matičnih ploča koje odgovaraju igračima i overklokerima, a ova ploča je trenutno Asusova najbolja ponuda za ovu vrstu platforme.

 

 

Bazirana na P55 Express čipsetu, Maximus III Extreme čini se da iskorišćava u potpunosti dodatni PCI-Express „bridge čip“ koji nudi još dva dodatna x16 linka. Eksterna promena putanje omogućava da postoje četiri slota sa x8 protokom. Peti slot od x16 može se vezati na PCH, koji postaje električnim putem x4 i tako zadovoljava ostale PCI-E komponente.

Napojna jedinicu za CPU pokreće 11-fazno digitalno PWM strujno kolo, koje koristi SuperML kondenzator. Četiri DDR3 DIMM slota se napajaju preko 3-faznog strujnog kola. Pored glavnog 24-pinskog i 8-pinskog napojnog konektora za CPU, postoji još i dodatni 6-pinski konektor. Sumnjamo da je svrha ovog dodatnog konektora da uveća stabilnost na samim PCI-Express granama, što može samo da poboljša overklokabilnost.

74a

Pored mnoštva overklokerskih opcija koje nude ROG serije matičnih ploča, Maximus III Extreme uključuje i „ROG Connect“, koji omogućava korisnicima da kontrolišu overklokovanje putem Blutetooth-a preko mobilnih telefona. Tu je još jedna nova zgodna funkcija, „LN2 Mode Header“ što je ustvari dzamper, koji kad se uključi, vara internu termalnu diodu CPU-a i smanjuje „coldbug“ probleme na koje overklokeri nailaze prilikom korišćenja tečnog azota ili drugih ekstremnijih vidova hlađenja.

 

Ploča je ostavila dovoljno mesta za još jedan PCI-Express „bridge“ čip, koji nudi PCI-Express 2.0 konekcije sa USB 3.0 i SATA 6 Gb/s kontrolerom na ploči. Od ostalih konektora tu su 10-kanalna zvučna karta (8+2 razdvojena FP audio kanala), FireWire, i gigabit-ni mrežni konektor.

Ploča je sačuvala svoju crno-crvenu šemu boja kako za PCB tako i za razne slotove i konektore.

Informacije po pitanju dostupnosti i cene ploče se još čekaju, ali bi trebalo da izbiju na površinu za nedelju do dve dana.

74b

 

Izvor : techpowerup

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar